Het is wetenschappers gelukt om nanobuisjes te maken die hetzelfde kunnen werken als natuurlijk celmembraan. De manier waarop deze buisjes werken komen erg dichtbij de manier waarop het menselijk lichaam dit oplost.
Wetenschappers hebben al wel eerder kunstmatig celmembraan weten te maken, maar het was nooit zo effectief met het doorlaten van bepaalde stoffen als dat het natuurlijke celmembraan is. Deze nanobuisjes, zoals ze worden beschreven in het gepubliceerde artikel van Nature, komen vele malen dichterbij de natuurlijke manier als het gaat om goede stoffen doorlaten en slechte stoffen tegen houden. De buisjes zijn zowel op natuurlijk cellen als kunstmatige cellen te gebruiken.
De buisjes werken als een soort tunnels die de functie van het celmembraan eigenlijk overnemen. De wetenschappers kwamen erachter als ze een bepaalde lading geven aan een nanobuisjes dat deze selectief kan worden ingesteld en maar bepaalde stoffen zal doorlaten, net zoals een natuurlijk celmembraan.
De wetenschappers zagen ook dat als zij de buisjes een laagje vet meegaven, het nanobuisje gemakkelijk door de wand van de cel prikte zonder dat de cel hierbij verder beschadigd raakte. Door het laagje vet lekte er niets langs de randen van de nanobuisjes, wat de oplossing nog meer doet lijken op hoe natuurlijk celmembraan dit oplost.
Toepassingen
Met dit soort technologieën denk je al gauw aan het menselijk lichaam of medicijnen. Zo zou dit de deur open kunnen zetten voor het namaken van filterorganen zoals nieren. Maar dit is slechts één van de mogelijke toepassingen voor een dergelijke uitvinding. Het zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor het zuiveren van water, aangezien hier de ‘goede’ stoffen, oftewel het water wel doorgelaten moeten worden en het mogelijke vuil niet.
Wetenschappers zijn in elk geval razend enthousiast over de nieuwe ontdekking. Dit is ongetwijfeld nog iets waar we meer over zullen horen aangezien de nieuwe mogelijkheden rondom celmembranen en nanotechnologie nog niet eens volledig verkent zijn.