Deze week in Planeet onder de loep gaan we het hebben over de Aarde. Onze planeet is een van de mooiste planeten in ons zonnestelsel, met haar grote oceanen en schitterende wolken. De meeste mensen denken dat ze al genoeg weten over onze planeet, maar is dat wel zo?
Algemene Gegevens
De Aarde heeft een diameter van ongeveer 12.700 kilometer en de valversnelling op de aarde is gemiddeld 10m/s². Er zijn erg weinig planeten die een valversnelling hebben die in de buurt van die van de Aarde komt, behalve misschien Saturnus: Saturnus heeft een valversnelling van ongeveer 9m/s². De aarde heeft 1 maan, Luna, die om de Aarde draait in ongeveer in 27 dagen. De omwenteling van de maan om de Aarde zorgt voor een maancyclus waarin wij de maan verschillend waarnemen, zoals de Wassende Maan of de Nieuwe Maan.
Leven
De Aarde is de enige planeet in het zonnestelsel waar leven mogelijk is (en ook daadwerkelijk bestaat). De zwaartekracht is net goed genoeg om onze botten de juiste stabiliteit te geven. De dampkring van de Aarde voorziet de mens van alle bouwstenen van het leven om goed te overleven, en die niet elders in ons zonnestelsel samen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan zuurstof en water. Mars lijkt voor ons de enige andere planeet om goed te kunnen overleven omdat er vermoedens zijn dat er water op de planeet aanwezig is. Maar er zijn natuurlijk ook tegenslagen: De zwaartekracht van de maan is ongeveer een tiende van die van de Aarde. Dit zou zorgen voor minder stabiele botten zonder goede maatverhoudingen. Ook is er veel verschil in temperatuur, en omdat de atmosfeer van Mars 100 maal ijler is dan die van de aarde houdt de planeet ook niet veel warmte vast. Vandaar de lage temperatuur die er heerst, zo’n 60 graden onder nul.
Lees Ook: Planeet onder de loep: Venus
Of: Planeet onder de loep: Mercurius
Samenstelling en Oppervlak
De samenstelling van de aarde is ondertussen wel bekend bij de meesten van ons. Ook weten we wel ongeveer hoe het oppervlak van de aarde eruit ziet. Maar wat de meesten niet weten is dat de binnenkern van de Aarde een vaste bol is die uit metalen bestaat. De lagen(schillen) eromheen bestaan uit silicaten(zouten). De buitenste schillen zijn voornamelijk vloeibaar gesteente, magma, wat het aardoppervlak bereikt bij een vulkaanuitbarsting. Het magma wordt op dan lava genoemd. De buitenste laag van de Aarde bestaat uit vast gesteente en zand. De reden dat het gesteente dieper in de Aarde vloeibaar is is de hoge temperatuur die in de Aardkern heerst. De gemiddelde temperatuur in de vaste binnenkern is ongeveer 6000°C. De hoge druk in de kern voorkomt het smelten van de metalen kern, we hebben het dan ook over 6200km diepte.