Als we denken aan alle technologie die de toekomst met zich mee zal brengen vergeten we vaak één element, geluid. In de wereld van geluid worden constant nog sprongen gemaakt waardoor het zeker één van de bouwblokken kan zijn voor de technologie van morgen.
Eerder hebben wij artikelen geschreven over de mogelijkheden met geluid die technologie nu al biedt zoals het koelen van voedsel, lassen en het blussen van een brand. Naast deze onschuldige mogelijkheden zijn er ook wat duistere toepassingen voor geluid. Dit keer behandelen wij het stelen van creditcard gegevens met geluid.
Data
Onderzoekers hebben het inmiddels voor elkaar gekregen om data te versturen van computer naar computer met alleen het gebruik van geluid. Deze onderzoekers zagen echter ook al direct een manier waarop dit door mensen gebruikt kan worden die kwaad in hun zin hebben. Zo zou het bijvoorbeeld erg makkelijk zijn om op deze manier computervirussen de wereld in te sturen.
Laptops
Een Duits team van onderzoekers maakte voor het versturen van de data gebruik van software dat ook gebruikt wordt bij het communiceren onder water. Zij ontwikkelden een malware prototype dat data verzond naar laptops die niet met elkaar in verbinding stonden door middel van een netwerk, simpelweg door het gebruik van de ingebouwde speakers van de laptops. Bij verschillende tests bleek dat de laptops op deze manier maar liefst op 20 meter afstand nog met elkaar konden communiceren. Dit bereik werd daarbij uitgebreid door er geïnfecteerde machines, in dit geval WiFi versterkers tussen te zetten.
Malware
Het prettige kans aan dit vervelende nieuws is dat het akoestisch oversturen van data op deze manier behoorlijk traag is. Er werd een topsnelheid bereikt van slechts 20 bits per seconde, wat uiteraard niet genoeg is voor het verzenden van grote pakketten data. Het is echter wel genoeg om data zoals ingetypte wachtwoorden en creditcard nummers te onteigenen. Huidige malware is al velen malen sneller en agressiever dan dat, waardoor de kans klein is dat dit een groot beveiligingslek zal open leggen. Maar hoe dan ook is het wellicht een nieuw digitaal beveiligingsrisico dat op de loer ligt bij het verder verbeteren van deze techniek.