Als we denken aan alle technologie die de toekomst met zich mee zal brengen vergeten we vaak één element, geluid. In de wereld van geluid worden constant nog sprongen gemaakt waardoor het zeker één van de bouwblokken kan zijn voor de technologie van morgen.
Eerder hebben wij artikelen geschreven over de mogelijkheden met geluid die technologie nu al biedt zoals het koelen van voedsel, lassen , het blussen van een brand en het stelen van data. Dit keer hebben we het over de mogelijkheden van geluid in de medische wereld.
Ultrasoon
Zoals veel bizarre toepassingen van geluid wordt er ook veel ultrasoon geluid gebruikt in de medische wereld. Een voorbeeld hiervan is echografie. Ultrasoon geluid is geluid dat zich boven de hoorfrequentie van de mens bevindt. Bij bijvoorbeeld een echografie wordt dit geluid gebruikt om de grenzen tussen harde en zachte oppervlakken in beeld te brengen, waardoor er een beeld van bijvoorbeeld een baby of orgaan gemaakt kan worden. Naast de inmiddels bekende manieren dat de medische wereld gebruik maakt van ultrasoon geluid zijn er ook nog andere toepassingen.
Universiteit van Michigan
In 2012 is er een team van de Universiteit van Michigan erin geslaagd een ultrasone scalpel te creëren. Deze scalpel had een precisie van maar liefst 75 bij 400 micrometer. Om te vergelijken, een gemiddelde scalpel is 0,01 millimeter dik. De nieuwe scalpel maakt het mogelijk om een enkele cel los te maken.
De techniek zelf is niet nieuw, deze wordt al gebruikt sinds de 19e eeuw. Maar om het nieuwe instrument zo’n precisie mee te geven is de lens die wordt gebruikt bedekt met nanobuisjes en een materiaal dat polydimethylsiloxaan heet. Dit is een polymeer dat silicium bevat, het is kleurloos, niet ontvlambaar en zo goed als onoplosbaar in water. Door deze combinatie is het mogelijk licht om te zetten in geluidsgolven onder hoge druk.
Tests
Het lijkt bijna science-fiction, maar de uitvinding wordt misschien wel sneller in gebruik genomen dan we wellicht denken. Er zijn namelijk al veelbelovende tests uitgevoerd op een kankercel en een kunstmatige niersteen.
Zoals bij veel ontdekkingen vinden de wetenschappers het niet zomaar genoeg, bij het openbaar maken van de ontdekking gaven zij aan dat dit pas het begin is.