Twijfel jij ook weleens als je ruikt aan bijvoorbeeld vleeswaren of het nog wel goed is? Dit zijn de momenten dat we voor een lastige keuze staan als het gaat om voedselveiligheid, maar daar is nu een oplossing voor.
Met behulp van jawel, nanobuisjes is een team wetenschappers aan het MIT erin geslaagd een sensor te ontwikkelen die deze luchtjes al herkend voordat ons reukvermogen het oppikt.
Sensor
De sensor zelf is draagbaar en goedkoop om te maken. Wat de sensor precies doet is het zoeken van chemische herkenningspunten dat rottend vlees afscheidt. De sensoren worden zoals veel nieuwe spectaculaire technologische snufjes gemaakt door het gebruik van nanobuisjes.
De buisjes zijn normaal gesproken erg goed in het geleiden van elektriciteit. In dit geval heeft het team wetenschappers de buisjes enigszins aangepast waardoor deze buisjes zich binden aan een organische chemische verbinding. Hierdoor binden de nanobuisjes zich gemakkelijk aan stoffen zoals putrescine en cadaverine, beide van deze stoffen hebben een herkenbaar geurpatroon die vrijkomt bij het rotten van dierlijk weefsel. Doordat de nanobuisjes zich binden aan deze stoffen wordt de elektrische weerstand van de buisjes verhoogd. De sensor zou vooralsnog uitgelezen kunnen worden met een smartphone, zo is het althans bij het onderzoek gedaan. Inmiddels is hier ook een platform voor opgezet door de onderzoekers die het mogelijk maakt het uit te lezen met je eigen smartphone.
Sensoren zoals deze zijn niet nieuw, maar deze zijn vaak wel duur en wat groter in omvang. Deze nieuwe sensor is daarentegen klein en goedkoop om te maken. Wat nog wel een klein nadeel is aan deze sensor is dat er wel stroom nodig om te kunnen werken, al is het een minimale hoeveelheid en zou dit langere tijd alsnog draadloos gebruikt kunnen worden.
Toepassingen
Naast dat het natuurlijk handig is voor thuis kan het ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld slimme verpakkingen van vlees in de supermarkt, voor het geval vlees van te voren al zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden. De consument krijgt hierdoor meer informatie over de actuele houdbaarheidsdatum van een specifiek stuk vlees in plaats van de algemene houdbaarheidsdatum die overal hetzelfde opgezet wordt.
Het zal mensen er niet alleen van weerhouden om rottend vlees te eten, wat uiteraard serieuze gezondheidsklachten met zich mee kan brengen, het roept ook preventief voedselverspilling een halt toe.