Als we denken aan alle technologie die de toekomst met zich mee zal brengen vergeten we vaak één element, geluid. In de wereld van geluid worden constant nog sprongen gemaakt waardoor het zeker één van de bouwblokken kan zijn voor de technologie van morgen.
Eerder hebben wij artikelen geschreven over de mogelijkheden met geluid die technologie nu al biedt zoals het stelen van creditcard gegevens, lassen en het blussen van een brand.
Energie
Wetenschappers gebruiken nanotechnologie al voor velen doeleinden, één daarvan is het opwekken van energie op basis van verschillende bronnen. Naast gebruik te maken van licht, wind of warmte, zijn er ook wetenschappers die bezig zijn met het opwekken van energie door middel van geluid. Het doel hiervan is het creëren van apparaten die niet meer opgeladen hoeven te worden, zoals bijvoorbeeld een smartphone.
Voormalig telefoonmaker Nokia heeft eerder al een patent aangevraagd waarbij een apparaat wordt opgeladen door beweging. Aangezien geluid niets anders is dan samentrekken en uitzetten van de lucht, en dus ook beweging is, kan het een veelbelovende oplossing zijn. Met deze technologie zal je telefoon in ieder geval nooit meer tijdens een gesprek uitvallen. Daarnaast zou dit een uitkomst kunnen bieden voor Apple gebruikers die de hele dag tegen Siri praten.
Geluidsgolven
In 2011 is het een groep onderzoekers in Seoul gelukt om elektriciteit te genereren uit geluid. Zij gebruikten hiervoor onder andere nanotechnologie. Bij tests kon deze techniek 50 millivolts opwekken op het volume en geluid van stadsverkeer. Dat komt niet eens in de buurt van wat een gemiddeld apparaat tegenwoordig nodig heeft om te draaien, maar uiteraard komen er altijd nog verbeteringen om nieuwe technieken. Vorig jaar in Londen zijn er een aantal ingenieurs in geslaagd een 5 volts spanning op te wekken op dezelfde manier, wat genoeg is om en telefoon mee op te laten.
Al is deze technologie fijn voor harde praters en mensen die veel bellen, wat natuurlijk een bijkomend nadeel van de technologie kan zijn. Technieken zoals deze zullen waarschijnlijk nog veelvuldig op ingehaakt worden in een wereld waar er constant gezocht word naar nieuwe oplossingen voor problemen.