Wakker worden met plezier dankzij de Wake
Vrijwel iedereen moet elke dag leven met de harde realiteit van een slaapverstorende wekker, de grootste vijand van de uitgeruste mens. Het verschrikt wakker worden is niet alleen vervelend voor jezelf, maar maakt ook je partner die naast je ligt bruut wakker, terwijl hij of zij er misschien helemaal niet uit hoeft. Voor beide problemen zijn vele oplossingen, maar de meeste zijn of te inaccuraat of simpelweg te duur. Daar komt binnenkort hopelijk verandering in door deze uitvinding van Amerikaanse ingenieurs. Het heilige antwoord op al onze problemen is… licht!
Het wakker maken aan de hand van licht is niet nieuw, Philips begon er al mee in 2006. Deze wekker, genaamd Wake, tilt het concept echter naar een hoger niveau: warmte sensoren analyseren je lichaam, waarna er gefocuste straaltjes van warm, wit LED-licht in je gezicht schijnen. Daardoor voelt het alsof de zon op komt, en wordt je op een natuurlijke manier rustig wakker. Als de sensoren doorhebben dat je rustig wakker wordt, stuurt de wekker gefocuste geluiden op je af, zodat je volledig wakker kan worden, zonder dat je slapende partner ook maar iets door heeft. Dat komt doordat het systeem ultrasonische geluidsgolven gebruikt, die een stuk korter zijn dan normale geluidsgolven. Hierdoor is het geluid alleen te horen door degene die zich direct in het pad van het geluid bevindt.
Lees ook: Geniet van dit holografische virtuele aquarium
De wekker gebruikt infrarood sensoren om in de gaten te houden waar je lichaam zich precies bevindt in het bed. Het enige wat je hoeft te doen is voordat je gaat slapen aangeven aan welke kant van het bed je ligt, en hoe laat je wakker wilt worden. Daarna doet de Wake automatisch zijn werk, en wordt je door het langzaam intenser wordende LED-licht langzaam wakker op het tijdstip dat je ingesteld hebt middels de bijbehorende app.
Het systeem is zo precies dat als je op snooze drukt en wegrolt om je partner te spoonen, de Wake je automatisch kan volgen tot je nieuwe positie. Ook hoeft de Wake slechts een paar keer per jaar te worden opgeladen, en het systeem bevat geen camera’s, dus je hoeft niet bang te worden dat iemand je bespioneert. Hieronder kan je de Wake in actie zien, en check vooral even de Kickstarter-pagina van het project. De eerste serie prototypes is al uitverkocht, dus wees er snel bij.