Jaarlijks sterven er nog duizenden mensen aan malaria, in 2013 nog maar liefst bijna 600.000. Het grootste gedeelte van deze doden bestaan uit kinderen in Afrika.
Voorzorgsmaatregelen
Er is ondertussen genoeg tegen te doen, van het simpelweg slapen onder een klamboe tot gebruik van medicijnen. Twee jaar geleden gebruikte al bijna de helft van alle Afrikanen een net dat met een insecticide is behandeld. Tien jaar daarvoor was dat nog maar slechts één op de 33 Afrikanen.
In de afgelopen jaren zijn veel wetenschappers bezig geweest met verschillende tactieken om malaria de kop in te drukken. Deze tactieken liepen uiteen van betere medicijnen maken, tot sterkere afstotende middelen te maken en zelfs tot het aanpassen van de mug zelf.
Tests
Na vier jaar aan testen op duizenden kinderen en baby’s lijkt het erop dat er eindelijk een succesvol anti-malaria vaccin is gemaakt. Om deze tests mogelijk te maken hadden de wetenschappers een testgroep van maar liefst 15.000 kinderen uit zeven landen rond de Sahara. De leeftijd van deze groep liep uiteen va zes weken tot zeventien maanden oud, sommige van deze kinderen waren al besmet met malaria.
Ieder kind kreeg iedere maand een vaccin voor drie maanden lang, één groep kreeg achttien maanden later een aanvullend vaccin. Al na één jaar hadden de groepen 50% minder malaria infecties dan het gemiddelde. Na drie jaar na de vaccinatierondes had de groep die het aanvullend vaccin hadden gekregen 36% minder malaria-gerelateerde ziekenhuisbezoeken gedaan dan de groep die alleen de eerste drie maanden gevaccineerd was.
Hoopvol
Het is natuurlijk nog geen 100% redding van de nare ziekte, maar het is veelbelovend genoeg om weer hoop te bieden aan mensen die er dagelijks mee kampen. In de nabije toekomst zal het Europees Geneesmiddelenbureau (EGb) het vaccin evalueren, mochten de uitkomsten hiervan positief zijn, kan het vaccin al in oktober van dit jaar verspreid worden over de wereld. Mocht je zelf nog een reis gepland hebben dit jaar zul je het waarschijnlijk nog even met anti-malaria pillen, lange mouwen en klamboe’s moeten doen.