Het is nog niet altijd even gebruikelijk maar in 2001 was het voor het eerst dan een feit, de eerste chirurgische ingreep op afstand. Maar de robots die gebruikt worden voor dit soort operaties zijn helemaal niet zo veilig als eerder gesteld werd.
Robotchirurgie
In 2001 is de eerste operatie succesvol afgehandeld. Het leek een doorgaanse ingreep waarbij de galblaas van een patiënt werd verwijderd. Het enige grote verschil was dat de patiënt in Frankrijk lag en de chirurg zich in New York bevond.
Sinds deze eerste operatie heeft de robotchirurgie, ook wel telechirurgie genoemd, grote sprongen gemaakt maar het is nog geen standaard geworden in de tussentijd. De verkoop van dit soort medische robots stijgt wel met ongeveer 20% procent per jaar. Aan de manier van werken zitten natuurlijk een hoop voordelen, zoals het kunnen opereren op de meest onmogelijke locaties zoals de ruimte en onder water, daarnaast kan er direct geopereerd worden door het wegvallen van reistijden.
Nadelen
Over de nadelen van deze techniek is helaas niet zo goed nagedacht. De Universiteit van Washington heeft de beveiliging van de nieuwe manier van opereren aan de tand gevoeld en de resultaten waren niet erg rooskleurig. De test van de universiteit waren speciaal gericht op de bescherming die de robots boden tegen cyberaanvallen.
Aanval
Door de router te hacken die de chirurg verbindt met de robot lukte het de wetenschappers de commando’s te wijzigen die de chirurg aan de robot gaf. Door de bewegingen langer of korter te maken dan de chirurg doorgaf aan de robot trad er een automatische beveiliging in die ervoor zorgt dat een ingreep op dat moment gestaakt word. Vervolgens kregen de wetenschappers het ook voor elkaar om de volledige operatie in handen te krijgen.
De wetenschappers kwamen er bij de test aanvallen ook achter dat de video stream die de chirurg te zien krijgt van de operatie openbaar beschikbaar is. Dit deel was nog slechter beveiligd dan de rest van de robots.
Uiteraard is het levensgevaarlijk om dit soort lekken te hebben in een robot die als het ware de handen van een chirurg vervangt. Bij een kleine wijzigingen in commando’s kan het een leven kosten. De wetenschappers van de Universiteit van Washington hadden wel een aantal ideeën om de robots veiliger te maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het versleutelen van data dat verstuurd wordt van chirurg naar robot, de software in de robot gevoeliger maken voor errors en pogingen om de controle over te nemen en tot slot het gebruikte netwerk beter monitoren en veilig stellen voor en tijdens operaties.
Door deze aanpassingen zouden de robots een stuk beter beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf en zijn ze klaar voor de voorlopige toekomst waarin deze robots wellicht steeds meer gebruikt zullen worden.