Er wordt continu gejaagd op neushoorns in Afrika, vaak alleen om de hoorn. Als het in dit tempo doorgaat zijn de dieren waarschijnlijk over een aantal decennia uitgestorven. Er is nu een bedrijf dat de hoorns kan namaken door middel van biotechniek.
Medicijnen
Jaarlijks worden duizenden neushoorn geslacht voor hun hoorns, welke in het illegale circuit maar liefst ruim 26.000 euro per pond opbrengen. Deze hoorns worden vervolgens gebruikt in traditionele Chinese en Vietnamese medicijnen. Er is inmiddels al meerdere keren aangetoond dat deze medicijnen niet werken, maar toch blijft de handel op volle toeren doorgaan.
Printen
Een bedrijf uit het Amerikaanse Seattle genaamd Pembient denkt dat het antwoord tegen de stroperij biotechniek is. Het team heeft inmiddels al een eerste hoorn gemaakt op poeder basis. Met deze ontwikkelingen zou de eerste hoorn in de herfst van 2016 op de markt kunnen komen voor slechts een tiende van de prijs wat de echte hoorn kost. De hoop is dat de stropers hiermee de hoorn niet meer kwijt kunnen en dat de stroperij op deze manier overbodig wordt.
Het bedrijf zelf heeft niet uitgelegd hoe zij het voor elkaar hebben gekregen hoe zij de hoorn hebben kunnen printen, maar er zijn een aantal theorieën.
Aangezien de hoorns bestaan uit een specifiek soort keratine, dit is een soort eiwit, heeft het bedrijf waarschijnlijk de genetische code van de hoorns uitgevogeld waardoor zij met behulp van keratine de hoorns na kunnen bouwen met een 3D printer.
De hoorns zouden niet van echt te onderscheiden zijn. De vraag is of de markt erop zit te wachten, aangezien de kunstmatige hoorns voor een veel lagere prijs verkocht zullen gaan worden zal het verschil al snel duidelijk worden.
Mocht dit een succes worden in de donkere wereld van de neushoorn stroperij, dan zal Pembient de techniek ook gaan gebruiken voor andere dierlijke ‘producten’ zoals ivoor en tijger botten.