Onderzoekers aan de Duke University in Durham, Verenigde Staten hebben een soort schild gemaakt dat een object kan verbergen van geluidsgolven, zoals bijvoorbeeld sonar.
Als we denken aan alle technologie die de toekomst met zich mee zal brengen vergeten we vaak één element, geluid. In de wereld van geluid worden constant nog sprongen gemaakt waardoor het zeker één van de bouwblokken kan zijn voor de technologie van morgen.
Eerder hebben wij artikelen geschreven over de mogelijkheden met geluid die technologie nu al biedt zoals het koelen van voedsel, lassen en het blussen van een brand.
Piramide
Het schild dat de onderzoekers hebben gemaakt lijkt op een plastic piramide met een heleboel gaten erin, maar deze vorm zorgt ervoor dat geluidsgolven terugkaatsen alsof zij een plat oppervlak treffen. Als de geluidsgolven worden gebruikt om een bepaald object te detecteren dat onder dit schild ligt zal het dus lijken alsof het object niet bestaat aangezien het schild ervoor zorgt dat de geluidsgolven anders worden terug gekaatst. Het schild werkt driedimensionaal, wat betekend dat het niet uitmaakt uit welke richting het geluid komt of waar de waarnemer zich bevind.
Om dit voor elkaar te krijgen hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van natuurlijke materialen in herhalende patronen. Deze techniek hebben zij afgekeken uit de wetenschappen van de metamaterialen. Dit zijn materialen met zeer ongewone eigenschappen, zoals een negatieve brekingsindex. Bij een negatieve brekingsindex weerkaatst licht anders vanaf het materiaal dan normaal gesproken het geval zou zijn. Ditzelfde trucje wordt uitgehaald bij deze piramide, maar dan uiteraard met geluid.
Tests
Om te testen of de het schild ook daadwerkelijk werkt hebben de onderzoekers een klein object onder het schild verstopt. Vervolgens probeerden zij het object te “pingen” door middel van geluid. Met een microfoon brachten zij in kaart hoe de geluidsgolven vervolgens terugkwamen. Hier hebben zij ook een video van gemaakt.
De techniek kan een hoop doeleinden krijgen als het doorontwikkeld wordt. Zo kan het onder andere gebruikt worden voor het ‘onzichtbaar’ maken van onderzeeërs, aangezien geluid zich vrijwel hetzelfde gedraagt onder water.