De werking van ons brein is iets wat de medische wereld blijft fascineren. Stukje bij beetje komen wij iets meer te weten over de grijze massa in ons hoofd door de vele onderzoeken die er aan zijn toegewijd. Een team Canadese onderzoekers hebben mogelijk een nieuw belangrijk deel blootgelegd.
Ziektes
De onwetendheid van veel dingen in de hersenen maken het ook erg moeilijk om ziektes te bestrijden die zich hier nestelen zoals Alzheimer, MS en Parkinson. Een team Canadese onderzoekers hebben een doorbraak behaald met een onderzoek naar hoe deze ziektes afgeremd kunnen worden.
Bloed-hersenbarrière
De bloed-hersenbarrière is een een soort beschermer van het zenuwstelsel, het zorgt er onder andere voor zorgt dat het hersenvocht en bloed gescheiden blijven. Deze barrière loopt langs alle haarvaten van het centrale zenuwstelsel. Voor de laatste zes jaar zijn wetenschappers en medische specialisten er al druk mee bezig om moleculen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat ziektebestrijdende moleculen deze barrière kunnen passeren. Als dit eenmaal is gelukt kunnen deze moleculen de medische werking direct toepassen op het zenuwstelsel, waardoor het dus ook direct werkt.
Directeur van de Translationeel Biowetenschap afdeling van de Canadese Nationale Onderzoeksraad, Danica Stanimirovic en haar team hebben een aantal kleine antilichamen ontwikkeld. Deze antilichamen kunnen de bloed-hersenbarrière doordringen door gebruik te maken van het zelfde systeem dat ervoor zorgt dat voedingstoffen de hersenen binnen kunnen komen. Door het brein voor de gek te houden kunnen de antilichamen vervolgens de medicijnen direct op de juiste plaats toepassen.
Zoals bij veel medische doorbraken moet het eindeloos getest worden voordat het in de praktijk toepast kan en mag worden. Danica Stanimirovic en samenwerkende partijen geven dan ook aan dat het klaarmaken voor gebruik tot wel tien jaar kan duren. Het is wel een zeer belangrijke stap geweest voor de wetenschap wereldwijd en voornamelijk ook voor toekomstige patiënten van ziektes zoals MS en Alzheimer.