Je kent het wel: je staat in de rij van de kassa met je winkelwagen vol met boodschappen, maar je komt er achter dat je je portemonnee vergeten bent. Wat te doen? Gelukkig heeft Apple daar iets op bedacht: Apple Pay, betalen met je iPhone. Handig!
Apple Pay
Apple Pay is een dienst waarbij je via je iPhone 6 of je Apple Watch kunt betalen met één simpele beweging. Dit is mogelijk door Near Field Communication (NFC), Touch ID en Passbook van Apple. Passbook slaat je credit cards op, NFC herkent het betaalapparaat waar je je apparaat tegenaan houdt en Touch ID herkent dat jij het zelf bent. En klaar is de betaling. En dat alleen maar door je vinger op je scherm van je Apple Watch of op je vingerafdrukscanner van je iPhone 6 te houden. Ook worden je gegevens beveiligd door een speciaal ontworpen chip hiervoor, beter kan niet!
Hoe werkt het?
Je hoeft alleen maar een credit card van je iTunes account, of een nieuwe credit card via je iSight camera toe te voegen, en dan kun je deze gebruiken zodra de credit card als bestand op Apple Pay staat. Hiermee kun je dan direct betalen bij de meewerkende winkels en services. Dit werkt dan zowel in winkels als in webshops. Dus je hoeft er niet per se de deur voor uit. In de winkel gebruik je NFC en het betaalapparaat, en via webshops selecteer je als betaalmethode Apple Pay. Alles wat je dan nog hoeft te doen is de betaling voltooien door Touch ID. Dit werkt dan alleen via een iPhone 6. Maar mocht je een iPhone 5, 5c of 5s hebben werkt dit ook gewoon in combinatie met een Apple Watch. Dan houd je dus alleen je vinger op het scherm van de Apple Watch in plaats van op je vingerafdrukscanner.
Lees ook: Pols tattoo? Vergeet de Apple Watch dan maar
Veiligheid
Apple Pay is veilig. Dat houdt in: de informatie die je verschaft is veilig. Er wordt niets opgeslagen op de servers van Apple en de Passbook-app laat alleen maar je recent aangekochte producten zien. Je betaalt met Apple Pay eigenlijk via een omweg, dus de verkopers kunnen verder niet bij jouw gegevens. Ook wanneer je je iPhone of Apple Watch kwijt zou raken is er nog geen direct probleem. Je kunt namelijk gewoon via Find My Phone je apparaat op Lost Mode zetten waardoor er geen toegang meer verschaft wordt tot je gevoelige informatie, us ook je credit card gegevens. Eventueel kun je zelfs via Find My Phone je gehele toestel leeghalen zodat er ook daadwerkelijk niets meer van jou te vinden is.
Beschikbaarheid
Apple Pay ondersteunt kaarten van Visa, MasterCard en American Expres. Ook blijven er steeds meer kaarten van andere banken toegevoegd worden. Hetzelfde geldt voor winkels: veel werken al mee zoals Subway, McDonalds en Nike, en er zullen er ook nog steeds meer mee gaan werken. Een probleem zal alleen nog even blijven: Apple Pay is voorlopig alleen nog maar beschikbaar in Noord Amerika, en wanneer het naar Nederland komt is nog niet bekend.