Iedereen maakt tegenwoordig foto’s van elk moment, en deelt die foto’s op allerlei hippe social-media platformen. Dat leidt soms tot overvolle timelines vol met irrelevante kiekjes, waardoor de echte mooie fotografie verloren gaat. Het bekijken van de meest populaire foto’s helpt niet echt, want dat zijn lang niet altijd de beste foto’s. Daar kan nu verandering in komen, met het CrowdBeauty Algoritme, ontworpen door wetenschappers.
Rossana Schifanella van de University of Turin in Italie en Luca Maria Aiello en Miriam Redi van Yahoo Labs Barcelona gingen aan de slag met het probleem dat we net beschreven, en kwamen met een briljante oplossing. Ze bouwden een algoritme waarmee computers schoonheid kunnen herkennen, waardoor ze de verborgen en onbekende pareltjes van bijvoorbeeld Flickr razendsnel kunnen identificeren. Het blijft echter niet bij het herkennen van schoonheid; het CrowdBeauty algoritme kan foto’s ook onderscheiden op basis van wat er gefotografeerd wordt, of het nou mensen, natuur of dieren zijn.
Eerst namen de onderzoekers een set aan willekeurige foto’s die vervolgens door vijf mensen beoordeeld en ondergebracht werden in vijf esthetische categorieën. Vervolgens gebruikten de onderzoekers die dataset aan foto’s om hun algoritme te trainen en de waarden te verfijnen. Crowdbeauty analyseert de contrast, helderheid, kleurpatronen en de compositie van afbeeldingen, en kan dankzij de training bijna in elk geval moeiteloos en razendsnel de mooiste foto uit een groepje foto’s halen. Vooral stedelijke foto’s en dierenfoto’s zijn een makkie voor het algoritme: vaak wist de computer feilloos de beoordeling van professionele fotografen te voorspellen.
Hierboven zie je een voorbeeld van wat Crowdbeauty kan: In de meest linkse column zie je onpopulaire en ‘genegeerde’ foto’s, in de middelste column zie je de meest populaire foto’s, en helemaal rechts zie je de foto’s die het algoritme eruit pakt. Het algoritme maakt een hele hoop nieuwe toepassingen en websites mogelijk volgens de onderzoekers: er zijn miljoenen onopgemerkt gebleven foto’s die je weg kunnen blazen, en die door CrowdBeauty herontdekt kunnen worden. Hopelijk kan het algoritme de sociale graadmeter die veel websites gebruiken weer een beetje terugschroeven, zodat de echt mooie foto’s in de schijnwerpers staan in plaats van de meest gelikede foto’s.