De manieren om ziektes te ontdekken zijn veelvuldig aanwezig en dit aantal groeit alleen maar. Denk aan steeds preciezere ‘kijk’ apparatuur of pilletjes die ziektes opmerken. Nu is het de beurt aan bacteriën.
Ieder van deze manieren is erop gebrand eerder tot effectieve behandeling over te kunnen gaan. Één van de meer recente manieren is het werken met aangepaste bacteriën. Deze techniek leek al tijden veelbelovend maar het lukte maar niet om belangrijke chemische signalen te detecteren in complexe monsters.
E. Coli
Nu zijn twee onderzoekteams erin geslaagd om de E. Coli bacterie om te bouwen tot een betrouwbaar middel om onder andere diabetes en lever kanker te detecteren. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. Bij het eerste onderzoek zijn de onderzoekers erin geslaagd om de E. Coli bacterie zo in te zetten dat deze hoge glucose waardes in het urine opmerkten, wat duidt op diabetes. Als de glucose waardes een bepaald limiet overschrijden worden de bacteriën en daarbij ook het urine rood. Zij hopen dat de bacterie ook in te zetten zal zijn voor het detecteren van andere ziektes.
Bij het tweede onderzoek is het de onderzoekers gelukt om de E. Coli bacterie aan te passen zodat deze vroege vormen van lever kanker opmerkt. Speciale bacteriën leven in en rondom tumoren, mogelijk om onopgemerkt te kunnen blijven door ons immuunsysteem.
Dit kan goed gebruikt worden bij het detecteren van lever kanker in een vroeg stadium. Normaal gesproken is dit bijna niet te doen aangezien medische technieken zoals MRI scans vaak niet de allerkleinste tumoren kunnen zien.
Tests
Tijdens tests op muizen met lever kanker werd er een bepaald enzym afgescheiden na het toedienen van de aangepaste E. Coli bacterie. Het enzym maakt een molecuul dat gloeit, maar aangezien het lastig is om aan de binnenkant van een muis te zien wat er gaande is, hebben de onderzoekers een tweede test gedaan. Bij deze test hebben zij ervoor gezorgd dat het urine ook een rode kleur krijgt als het een tumor tegenkomt. Deze test was een succes.
De techniek heeft geen duidelijke bijwerkingen gehad op de muis, die na de test een jaar onder toezicht werd gehouden. Uiteraard zal het nog zorgvuldig getest moeten worden alvorens deze techniek ook op mensen toe te passen.