De antibacteriële werking van de verschillende soorten antibiotica wordt steeds vaker tegen gegaan door de groeiende resistentie tegen het middel door bacteriën. Het is een groeiend probleem in de medische wereld, maar er is nu een plan goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie dat wellicht een uitkomst gaat bieden.
Wereldgezondheidsorganisatie
Afgelopen week was de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hier was onder andere de dreiging van antibiotica resistente bacteriën een agendapunt. Tijdens de bijeenkomst heeft de organisatie een nogal gewaagd plan goed gekeurd dat hopelijk de oplossing is tegen dit groeiende probleem.
De resistentie van bacteriën tegen antibiotica is een groeiend probleem aangezien er geen controle is op het gebruik van het middel en omdat er geen nieuwe soorten antibiotica worden vervaardigd. Daarnaast zit het in de werking van antibiotica dat het eerst de resistente bacteriën te lijf probeert te gaan, uiteraard zonder succes.
DNA
Het plan zelf komt van een onderzoeksteam aan de Tel Aviv Universiteit, het zou de resistentie tegen antibiotica door bepaalde bacteriën geheel moeten laten verdwijnen. Bij andere soorten bacteriën zou het de resistentie in ieder geval weer deels terug moeten draaien. Het maakt gebruik van een zogenoemde bacteriofaag, of kortweg faag. Dit is eigenlijk een klein virus van alleen bacteriën infecteert. Door het gebruik van een faag kunnen de onderzoekers aangepast DNA meesturen richting de bacteriën om op die manier de resistente bacteriën te doden. Hierdoor kan de resistentie door de bacteriën als het ware gereset worden.
Dit plan, mocht het daadwerkelijk op grote schaal effectief zijn, kan velen onnodige dodelijke infecties voorkomen. Bijvoorbeeld in ziekenhuis zijn er een aantal ziekteverwekkers die kwaad in hun zin hebben en de meeste infecties veroorzaken. De onderzoekers willen voor een ieder van deze boosdoeners een aparte stukje aangepast DNA maken om de resistentie tegen te gaan. Naast het elimineren van de genen die de resistentie veroorzaken biedt het DNA ook bescherming tegen dodelijke fagen.
Tests
Met toestemming van de Wereldgezondheidsorganisatie kan het onderzoek naar de volgende fase, het testen. De eerste taak voor het team zal het uitschakelen van de pseudomonas aeruginosa bacterie. Deze bacterie is één van de beruchte ziekteverwekkers in ziekenhuizen die infecties veroorzaken. Om te testen of de methode ook werkt in complexe microbiële omgevingen zal het getest moeten worden op muizen.