Af en toe heb je van die dagen dat je denkt: “Wat is het toch verschrikkelijk om voor een tech site te schrijven” (sarcasme), vooral als je een pakketje krijgt met daarin de Heos 7 van Denon. De Heos collectie van Denon is toch wel één van de draagbare speaker lijnen waar ik het meest enthousiast over was om te proberen.
De Heos 7 van Denon is de grootste en ook gelijk de duurste speaker in de Heos lijn met een prijskaartje van rond de 599 euro. Wel kan ik jullie melden dat het deze speaker goed lukt om de hoge prijs te rechtvaardigen.
Uitpakken en installeren
Uiteraard kon ik bijna niet meer wachten om de Heos uit te pakken, dus snel even een foto gemaakt om vervolgens te kijken wat er in zou zitten.
De doos bevat precies wat je nodig hebt: Een handleiding, doosje kabels en natuurlijk het monster zelf! Wanneer je de inhoud zo ziet, weet je gewoon dat het installatieproces een fluitje van een cent gaat worden.
En dat bleek ook zo te zijn. Het installeren van de Heos is een unieke ervaring en erg simpel want in plaats van een verbinding te maken via BlueTooth of WiFi, laat de Heos het niet aan het toeval over (van een slechte verbinding). Via een 3.5mm jack kabel sluit je de Heos aan op de hoofdtelefoonaansluiting van je telefoon of tablet. Vervolgens doorloop je via de Denon app het installatieproces.
Muziekdiensten in-app
Zoals hier boven al genoemd heeft de Heos -net als de meeste WiFi audio systemen- een app nodig om muziek af te spelen. De app van Denon integreert erg mooi met de muziekdiensten dat het ondersteund, oftewel wanneer de speaker geïnstalleerd is zal deze automatisch verschijnen in de verschillende apps van bijvoorbeeld Spotify, Deezer en meer. Je kunt dus gelijk vanuit je favoriete muziek app muziek doorsturen naar de Heos. Verder is het uiteraard mogelijk om muziek af te spelen vanaf je telefoon of tablet zelf (dus zonder dienst), maar ook het afspelen van muziek over de USB-poort of AUX-ingang is mogelijk.
Een klein nadeel is wel dat je de app in moet duiken om gebruik te maken van de AUX-ingang. Ben je dus ergens waar je geen WiFi hebt en je wilt daarom gebruik maken van de AUX-ingang, dan heb je eigenlijk gewoon pech…
Design van de Heos
Ik moet zeggen dat het uiterlijk van de Heos 7 precies in mijn straatje past, dus ergens ben ik qua design wel bevooroordeeld. De Heos 7 heeft een mooie gestroomlijnde vorm en het logo van Heos stoort niet op de voorkomt. Een blauw lampje (of oranje in sommige gevallen) siert de ondergrond waar de speaker op staat.
De bediening van de speaker is netjes en volledig volgens design weggewerkt aan de zijkant van de speaker. Aan de anders kant zien we een hoofdtelefoonaansluiting en aan de achterkant de overige aansluitingen, waaronder een USB, Netwerk en AUX aansluiting.
Lees ook: Review: Denon Envaya DSB-200
Het hoort niet helemaal onder het kopje design, maar ik wil hier toch even benoemen waarmee de Heos 7 is uitgerust. De speaker heeft twee mid-woofers, twee tweeters en een actieve subwoofer en al deze speakers worden aangedreven door een eigen klasse D versterker.
Prestaties
Ik zal beginnen met hetgeen dat iedereen wil weten namelijk: “Hoe is het geluid!” De Heos 7 is een echte bass pro, ik weet niet hoe ik het anders moet noemen. Ik heb een nummer gedraaid met een pittige bas en flinke drum kicks en ik kreeg het niet voor elkaar om de Heos 7 te laten zoemen of vervormen (wat bij de Heos 5 en Heos 3 volgens reviews nog wel eens gebeurt). Wel kreeg ik het voor elkaar om schilderijen van de muur te laten trillen.
Nu we deze test hebben gehad is het tijd om mij toe te spitsen op de wat fijnere details. Ik heb diverse nummers geluisterd uit verschillende genre’s en het geluid van de Heos 7 is vol en warm. Wel moet ik eerlijk zijn dat toen ik een nummer draaide van Miles Davis, die erom bekend staat gebruik te maken van een volle bass in contrast met piano deuntjes, het opviel dat de piano zich wel kon onderscheiden van de bass en er goed uit kwam maar ik een beetje het scherpe randje van de piano mis wat je bij veel speakers uit deze prijsklasse wel hoort.
Eindoordeel
Dan zijn we nu aangekomen bij het eindoordeel en dat is niet moeilijk in het geval van de Heos 7. Het is namelijk een ontzettend sterk product in de Heos multi-kamer WiFi audiolijn. De Heos 7 is een krachtpatser met een mooie en aantrekkelijke vormgeving. De app van Denon om de speaker aan te sturen is duidelijk en compleet, aangezien het mogelijk is gebruik te maken van je favoriete muziekdiensten. Voor wat betreft de prijs van de Heos 7, moet ik zeggen dat ik deze redelijk aan de hoge kant vind. Hij is het dus wel waard maar de prijs zit echt tegen het plafond aan aangezien de Heos 7 af en toe de high-end helderheid mist die je wel mag verwachten van een speaker in deze prijsklasse. De Denon Heos 7 is een speaker met ontzettend veel potentie, maar Denon moet met veel kracht deze lijn doorzetten om de concurrentie bij te blijven.
[…] en wat was het een verassing. Voor deze review kende ik Denon vooral van Bluetooth-speakers zoals Denon Heos 7 en Denon Envaya […]
[…] en wat was het een verassing. Voor deze review kende ik Denon vooral van Bluetooth-speakers zoals Denon Heos 7 en Denon Envaya […]
[…] en wat was het een verassing. Voor deze review kende ik Denon vooral van Bluetooth-speakers zoals Denon Heos 7 en Denon Envaya […]