Heb je een briljant idee voor een app, of vind je het leuk om uit te proberen wat je kunt doen met de kracht van je smartphone of tablet? We zetten vier website op een rij waar je zelf je eigen apps en games kunt maken, zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Een eigen app maken is nog nooit zo makkelijk geweest!
Appery.io
Appery is één van de makkelijkst te gebruiken app-platformen die op dit moment te gebruiken zijn. Je kan er apps bouwen voor Android, Windows Phone en natuurlijk iOS, en het mooie aan Appery is dat je niks hoeft te downloaden omdat de service in de cloud draait. De website gebruikt een simpele interface waarmee je met gemak modules kunt verslepen en gelijk kunt zien hoe je app er uit komt te zien. Het viel me op dat Appery verrassend veel vrijheid en mogelijkheden biedt: De interface houdt je redelijk bij het handje en de website is erg toegankelijk, maar tegelijkertijd kun je je eigen plugins bouwen en gebruiken, en biedt de website de mogelijkheid om je cloud database bij te houden. Wil je met je vrienden of collega’s aan je app werken? Daarvoor heeft Appery een speciale collaberation-functie, waardoor je snel en efficient samen kunt werken. De dienst is in principe gratis, zonder flauwe limitaties of verplichtingen, maar als je echt een op zichzelf staande app wilt zonder reclame, zul je aardig wat geld moeten neerleggen. Toch laat Appery goed zien hoe makkelijk het bouwen van apps kan zijn, en gebruikt de website de kracht van moderne web-browsers op een verrassende wijze.
Good Barber
Good Barber laat je je eigen Android en iPhone apps bouwen, zonder dat er een regel code aan te pas komt. Laat ik maar gelijk met het nadeel van Good Barber komen: De website kost minimaal 16 dollar per maand, waardoor de drempel gelijk een stuk groter is om de verder briljante app-builder te gebruiken. Toch wilde ik deze website graag in dit lijstje noemen, want als je eenmaal over de eerdergenoemde drempel bent gestart is Good Barber makkelijk één van de handigste app-builders die er bestaan. Alles werkt razendsnel in de cloud, dus je hoeft niks te downloaden en te installeren. Ook zijn er standaard al duizenden fonts, modules en iconen beschikbaar, dus je hoeft niet zelf allerlei elementen te gaan opzoeken of up te loaden. Ook is het erg handig dat Good Barber je de mogelijkheid biedt om een mobiele versie van je site te bekijken, zodat je snel op al je apparaten kunt testen hoe je app werkt en er uit ziet. Vervolgens kun je zelfs ervoor kiezen om de mobiele website-versie van je app te gebruiken een echte website, een pluspunt als je toevallig ook een nieuwe website nodig hebt.
AppMachine
Het Nederlandse AppMachine is een zeer makkelijk te gebruiken website waarmee je apps kunt maken die even professioneel er uit zien als de beste apps die je op dit moment in de App Store en Play Store kunt vinden. Het blijft altijd waar dat zelf programmeren de meeste vrijheid biedt, maar AppMachine komt extreem dichtbij die luxe. De simpele drag-and-drop interface maakt gebruik van duidelijke en slimme bouwblokken die je met gemak in je app kunt plaatsen. De dynamische previewer geeft je de mogelijkheid op elk moment je app te testen, op zowel je computer, mobiel en tablet. De toegankelijke website van AppMachine ondersteunt je ontwikkelings-proces met handige tips en handleidingen, waardoor je nooit met je handen in het haar hoeft te zitten. De website geeft je zelfs de mogelijkheid je te helpen met het publiceren en promoten van je app, waarna je ook je statistieken online kunt bekijken. AppMachine is al met al een indrukwekkende service met eindeloos veel mogelijkheden, en de tarieven vallen best mee: Je betaalt minstens 19 euro per maand, maar daar krijg je ook echt wat voor terug.
GameSalad
GameSalad is de vreemde eend in deze lijst, want zoals de naam van de service verraadt kun je met deze service natuurlijk games maken. Een groot deel van de miljoenen apps die in de App en Play Store gedownload worden zijn games, dus GameSalad verdient absoluut haar plekje in dit lijstje. GameSalad laat je zowel simpele als ingewikkelde games maken en publiceren middels een handige interface die aan het begin ontoegankelijk lijkt, maar als je eenmaal je weg kent is het een uiterst krachtige tool. Je kunt met GameSalad namelijk games voor onder andere Android, iOS, HTML5 en OS X maken. Op het internet zijn er al talloze tutorials en voorbeelden te vinden, waardoor het erg makkelijk is om antwoorden te vinden op je vragen, en je dus snel zelf aan de slag kunt. GameSalad is in principe geheel gratis te gebruiken, al zul je wel moeten betalen als je een aantal premium-functies wilt gebruiken. Is er dan nog een nadeel? Jazeker, je kunt GameSalad namelijk niet in je browser gebruiken, dus je zult het programma moeten installeren. Als je dat echter eenmaal gedaan hebt kijk je niet meer terug.