Een 2.5D scherm, het klinkt als een marketing grap, want hoe kan er nou iets zijn tussen een twee- en driedimensionale ruimte in? Echter, het gaat hier gewoon om een speciaal design voor een scherm dat echt bestaat. Interessant!
Wat is 2.5D?
2.5D is de benaming van een lichte kromming aan de rand van een scherm. Het is geen officiële benaming voor dit stukje technologie, maar het is wel een term die breed gebruikt wordt. 2.5D is een design dat je niet overal zal opvallen, maar bij elk apparaat waar het scherm op de rest van het toestel ligt, in plaats van dat het vast zit tussen de rest van de body, zul je merken dat de naadloze randen er erg strak uit zien en je dit toch wel erg mooi vindt. Het ontwerp van glas boven de rest van het toestel met een kromming in het scherm bestaat al redelijk lang. Maar tegenwoordig gaan veel designers een stapje verder om er voor te zorgen dat het design er erg strak en esthetisch er uit ziet. Doordat ze zich hiermee proberen te onderscheiden van de rest is dit design een veelvuldig gebruikte marketing strategie die wordt toegepast. Tegenwoordig zijn er dan ook veel toestellen waarbij dit design tot uiting komt, denk bijvoorbeeld aan de Google Nexus 6, de Xiaomi Mi Note en de Apple iPhone 6.
Bij 2.5D glas is de kromming dan wel niet in de meest duidelijke vorm, maar de benaming duidt naar het afronden van de randen van het glas waardoor er een kleine kromming ontstaat op een plek waar normaal een rechte lijn zou zitten. Mocht dit lastig voor te stellen zijn, bekijk dan even de foto hieronder.
Dit effect kan op grote of kleine schaal worden toegepast, afhankelijk van hoeveel van zo’n ‘kromme’ rand nodig is. Er zit wel verschil: Bij een kleine kromming zal het glas gladder aanvoelen, maar bij een grotere kromming zal het design strakker zijn. Een stap verdergaan en het scherm echt buigen zorgt voor een meer opvallender 3D effect. Dit lijk dan meer op het scherm van de Samsung Galaxy S6 Edge en de LG G Flex 2. Alleen bij deze designs is het scherm ook afhankelijk van andere elementen dan alleen het glas, wat bij 2.5D schermen wel alleen het geval is. Dit betekend dan weer niet dat bij deze toestellen geen 2.5D glas wordt toegepast, maar het is wel belangrijk om het onderscheid hiertussen te maken.
Hoe wordt het gemaakt?
Hoewel er veel drukte wordt gemaakt rondom 2.5D glas is het relatief simpel om dit te ontwerpen en te maken. Omdat de elektronische onderdelen niet aangepast hoeven te worden is het bouwen van zulke toestellen op dezelfde manier te doen als toestellen zonder 2.5D scherm. Het enige verschil in bouwen wat anders is is het extra vormgeven van het glas en eventuele verdere design om de 2.5D technologie toe te passen. Het mag dan wel ietsjes duurder zijn, maar het zorgt wel voor een veel mooier en beter resultaat.
Doordat bij 2.5D schermen niets aangepast hoeft te worden zorgt dit er ook voor dat het scherm gehard en gesterkt kan worden op dezelfde manier als dat gebeurd bij ‘gewone’ schermen. Dit zorgt er dan dus ook voor dat deze toestellen door middel van het gauw verhitten en afkoelen van het, al aangepaste, glas er voor zorgen dat dit glas sterker wordt zonder al te veel extra moeite te hoeven doen.
Wat zijn de voordelen?
De voordelen van 2.5D glas zijn vooral ergonomisch en esthetisch. Het heeft vooral te maken met uiterlijk en design, en niet zozeer met extra functies voor het toestel. Maar het heeft natuurlijk wel als extra voordeel dat wanneer je over het scherm swiped of op het scherm tikt dat dit soepeler en makkelijker gaat en dat je geen last hebt van glazen randjes of dergelijke. Ook wordt het effect van 2.5D toegepast bij producten zonder glazen rand. Dit is dan omdat het voor het uiterlijk veel goeds doet.
Alles bij elkaar genomen is een 2.5D scherm niet totaal nutteloos, maar het is nog geen technologische doorbraak die je bij deze benaming zou verwachten. Het is maakt dan wel dat een toestel er een mooier design door krijgt, maar het zal niet de beslissing maken voor jou om tussen twee verschillende toestellen te kiezen.