De wereld van technologie beweegt razendsnel. Hieronder staan 3 uitvindingen waarvan wij wellicht wisten dat ze eraan zouden komen, maar deze apparaten liggen een stuk minder ver in de toekomst dan dat in eerste instantie werd gedacht.
Holografische displays
Op dit moment is de tv-markt nog in de ban van Ultra HD televisies, waarbij de makers eigenlijk proberen zoveel mogelijk pixels op een beeldscherm te tonen. Een volgende stap staat echter te popelen om zich te presenteren.
Een televisie mogen wij het eigenlijk niet meer noemen, zal geen scherm meer nodig hebben als weergavegebied.
Onderzoekers aan het MIT(Massachusetts Institute of Technology) zijn er in geslaagd een chip te ontwikkelen die een holografische weergave van 50 gigapixels per seconde aankan. Dit is genoeg om echte objecten te simuleren die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Dit is te lezen in het tijdschrift Nature.
Zulke technologie lijkt altijd ver weg, onder andere door de hoge kosten dat het met zich meebrengt als het om de productie gaat.
Dat is met dit holografische ‘scherm’ niet het geval, aldus Michael Bove , hoofd van MIT’s Object- Based Media Group. Hij voorziet dat zulke holografische displays de markt veroveren binnen een tijdsbestek van 10 jaar en dat dan wel tegen dezelfde prijzen als de huidige gewone , platte tv’s.
De technologie is al aardig gevorderd, ondertussen wordt er gewerkt aan displays van maar liefst 6 meter. Dit wordt geprojecteerd door een projector ter grootte van een broodrooster.
Superdunne en flexibele schermen
Dunne en buigbare schermen klinken niet meer als iets nieuws, maar deze schermen zijn zo dun als een velletje papier. In 2013 kwam de firma Plastic Logic met een prototype voor een product genaamd ‘Papertab’, een volledig functionele touchscreen tablet die zo dun is als een vel papier en uiterst flexibel is.
Het bedrijf ziet deze apparaten binnen 5 tot 10 jaar op de markt verschijnen aangezien het goedkoop zou zijn in de productie.
Naast de Papertab wordt dit concept uitgewerkt tot de Paperphone. Het apparaat heeft de grootte van een normale smartphone, met een 3,7 inch scherm die eveneens superdun en flexibel is.
Real-time Google Earth
Bij RAL Space in Oxford zijn wetenschappers bezig met de bouw van 2 hele bijzondere videocamera’s. Aan de camera’s zijn meter lange buizen vol met elektronica en spiegels gekoppeld. De camera’s worden vervolgens aan het ISS(International Space Station) gekoppeld met de lenzen richting de aarde gericht in plaats van de ruimte in.
De kwaliteit van de beelden zullen niet geweldig zijn maar de feed die de camera’s doorspelen zal wel real-time zijn. Hiermee wordt er een real-time Google Maps gecreëerd.