Onderzoekers van het Franse L’Institut Charles Sadron en de Universiteit van Aix-Marseille zijn er in geslaagd binaire data op te slaan in synthetisch polymeer. Het polymeer was maar liefst 60,000 keer dunner dan een menselijke haar.
De opbouw van data op het simpelste level komt neer op eentjes en nulletjes. De onderzoekers hebben enkele chemische delen genaamd monomeren toegepast om deze enen en nullen te vertegenwoordigen. Het is hierbij zaak dat de monomeren op de juiste volgorde worden opgebouwd, wat resulteert in een polymeer. Om deze data vervolgens nog te kunnen uitlezen gebruiken de onderzoekers een massaspectrometer Deze meter wordt normaliter gebruikt bij het onderzoeken van DNA, de meter is namelijk in staat isotopen en moleculen te identificeren op een zeer kleine schaal.
Dataopslag
Voor de toekomst van dataopslag kan dit grote dingen betekenen. Er is veel minder ruimte nodig om veel data op te slaan, hierdoor wordt de capaciteit van harde schijven zoals wij deze nu kennen vele malen groter. In vergelijking, de opslag van 100 miljoen terabyte weegt nu ongeveer 100 kilogram. Als deze hoeveelheid opgeslagen zou kunnen worden op deze nieuwe synthetische polymeren zou dit slechts één gram wegen.
Onderzoek
Het onderzoek is momenteel al zo’n twee jaar onderweg en de onderzoekers zijn nu pas in staat om slechts een paar bytes aan data aan elkaar te ‘plakken’. De techniek staat dus nog echt in zijn kinderschoenen. De bevindingen zijn ook te lezen in de publicatie door Nature Communications eind vorige maand.
Volgens Jean-Francois Lutz, onder andere één van de schrijvers van het artikel en adjunct directeur aan het L’Institut Charles Sadron moet het mogelijk zijn om in de komende vijf jaar kilobytes te kunnen verwerken. De recente ontwikkelingen in het veld van bioinformatica spelen daarbij een grote rol, deze nieuwe kennis kan namelijk gebruikt worden om het proces te versnellen.
Hopelijk gaan de ontwikkelingen op dit gebied net zo snel als de bij de huidige opslagmedia, dan kan de SSD binnen no-time de deur weer uit.