Een onderzoeksteam van het Hyperbaric Biomedical Research Laboratory aan de Universiteit van Zuid Florida is er in geslaagd de overlevingstijd te verdubbelen bij agressieve en uitgezaaide vormen van kanker. Dit is hen gelukt door een combinatie van een niet-chemisch dieet en hyperbare zuurstoftherapie.
Dit kan de aandacht van de medische wereld terugbrengen op andere behandelwijzen dan alleen chemotherapie. Er zijn veel alternatieven behandelwijzen tegen kanker, maar veel van deze technieken zijn onvoldoende consequent in hun werking of de werking is nog nooit klinisch bewezen.
Onderzoek
Tijdens dit onderzoek maakte het team gebruik van muizen met een agressieve vorm van hersenkanker. Verschillende groepen muizen werden op de dag van het onderzoek op verschillende diëten gezet. Één groep kreeg normaal muizenvoer, een andere groep kreeg KD-USF, een aangepast ketogeen dieet met keton supplementen als aanvulling. Een ketogeen dieet is een dieet met een minimale koolhydraat- en eiwitinname en een verhoogde vetinname. Een dergelijk dieet wordt onder andere gebruikt bij kinderen met zware epilepsie.
Dieet
Het ketogene dieet sloeg aan bij de muizen aangezien gezonde cellen konden omschakelen en deze stoffen gebruikten als brandstof terwijl kankercellen deze flexibiliteit in metabolisme niet hadden.
Daarnaast hebben solide tumoren plekken waar weinig zuurstof wordt opgenomen. Daar komt de combinatie van het dieet met de hyperbare zuurstoftherapie om de hoek kijken.
Hyperbare zuurstoftherapie
Hyperbare zuurstoftherapie is een vorm van therapie die relatief onbekend is in Nederland. Het is een techniek waarbij de patiënt pure zuurstof in ademt onder verhoogde druk, dit gebeurd doorgaans in een drukcabine.
Door deze therapie toe te passen op de muizen raakten de tumoren verzadigd door de hoeveelheid zuurstof. De gezonde cellen waren in staat zichzelf gezond te houden terwijl de slechte cellen werden beschadigd. De muizen die deze combinatie van dieet, therapie en supplementen hebben doorstaan leefden 103 procent langer dan de muizen die het standaard muizenvoer te eten kregen. Dit laat duidelijk het potentieel zien van zulke niet-giftige manieren van kankerbestrijding.
Het onderzoeksteam is inmiddels druk bezig met exploiteren van mogelijkheden tot klinische proeven op mensen.