Iedereen heeft wel eens gepoogd een origami figuurtje te vouwen, de bekende Japanse kunst van papier sculpturen te vouwen. Volgens een ingenieur van Birmingham University hoeft het echter helemaal niet bij eenden, kikkers en bootjes te blijven, want binnenkort kun je ook werkende origami batterijen vouwen.
Seokheun Choi ontwikkelde een goedkope papieren batterij die aangestuurd wordt door bacteriën, aldus het tijdschrift Nano Energy. De batterij genereert energie met behulp van microbiële ademhaling, wat genoeg oplevert om bijvoorbeeld een biosensor aan te sturen. Vies water zit vol met organische materie, allemaal potentiële energie-bronnen voor de batterij van Choi. Papier is natuurlijk enorm goedkoop en biologisch afbreekbaar, waardoor het een enorm aantrekkelijk alternatief kan vormen voor de traditionele batterijen in bijvoorbeeld ontwikkelingsgebieden.
De papieren batterij gebruikt een goedkope ademhalende kathode (waar de elektronen ingaan) gemaakt van nikkel, gespoten op doodnormaal kantoorpapier. De anode (waar de elektronen uitgaan) is gezeefdrukt met kooldruk, waardoor een hydrofiele zone ontstaat met wax-grenzen. Als je meer wilt lezen over hoe de batterij precies werkt raad ik je aan de paper van Choi te lezen, een erg interessant verslag van zijn experimenten en zijn toekomstvisie.
Choi ontving onlangs van de National Science Foundation een beurs van $300,000 om in de komende drie jaar een autonoom systeem te ontwikkelen dat sterk genoeg is om daadwerkelijk serieuze bio-sensoren aan te sturen. De batterij van Choi kan opgevouwen tot een klein vierhoekig boekje, en kost slechts vijf cent om te produceren. Hij experimenteerde al langere tijd met papieren batterijen, maar pas na een aantal jaren begon opeens het licht letterlijk te branden: hij begon meerdere van zijn prototypes aan elkaar te verbinden, waarna opeens een klein LED-lampje begon te branden. Eureka!