Het Europees Parlement staat op het punt om te stemmen over een voorstel dat Google’s zoekmachine moet losbreken van de rest van haar diensten. Het is weer een stapje verder tijdens het al 4 jaar durende onderzoek naar Google omtrent privacyregels en gebruik van gegevens.
In theorie kan het Europees Parlement Google zoiets niet opdringen of verplichten, maar het zal wel een duidelijk signaal afgeven over de weg die het dagelijkse bestuur van Europa wilt inslaan. In de Verenigde Staten zijn er al meerdere prominente politici en organisaties over het voorstel gevallen.
Het is de eerste keer dat het Europees Parlement over een dergelijke kwestie als het opsplitsen van een bedrijf zou gaan stemmen. Dit geeft al aan hoe erg de relatie tussen de EU en Google beschadigd is geraakt de laatste tijd.
Mislukte pogingen
De uiteindelijke beslissing over de toekomst van Google in Europa zal gemaakt worden door commissaris Margrethe Verstager, nadat haar voorganger Joaquin Almunia al tevergeefs heeft geprobeerd het probleem op te lossen.
Het marktaandeel van Google wat betreft het aanbieden van een zoekmachine ligt op 90%. In 2010 beweerde concurrenten op deze markt dat Google zoekresultaten toont ten gunste van haar eigen producten. Het lijkt erop dat de stemming aan deze beweringen gehoor geeft.
Onderzoek
Het onderzoek dat Europa doet naar Google richt zich op 4 verschillende punten:
- de manier waarop Google haar eigen diensten toont tegenover concurrerende producten
- hoe Google inhoud kopieert van andere websites en dit toont als eigen content
- de exclusiviteit dat Google heeft om reclame te verkopen rond zoektermen die mensen gebruiken
- de beperkingen die adverteerders hebben om over te stappen naar andere zoekmachines wat betreft hun advertentiecampagnes
Google heeft laten weten dat het blijft proberen het conflict met de EU op te lossen, maar heeft geen reactie gegeven op de stemming die het Europees Parlement te wachten staat.