Misschien loop jij nu al rond met Alzheimer, al weet je het zelf nog niet. Volgens een recent onderzoek dat twee decennia lang plaatsvond, kun je al 18 jaar met de symptomen van Alzheimer rondlopen zonder dat je het doorhebt.
Alzheimer
Een nieuw onderzoek suggereert dat de fouten die je maakt in (geheugen)-puzzels erop kunnen wijzen dat je pas over 18 jaar Alzheimer hebt. De veranderingen in je denken en je geheugen die gepaard gaan met Alzheimer zijn namelijk al decennia van te voren aanwezig, aldus Kumar B. Rajan, de auteur van de paper. Op dit moment is het nog niet mogelijk om op individueel niveau die veranderingen te ontdekken, maar het lukt al wel bij groepen. Voor het onderzoek moesten 2,125 Amerikanen uit Chicago met een gemiddelde leeftijd van 73 verschillende testjes doen die te maken hebben met geheugen en denken, en dat elke drie jaar, al 18 jaar lang. 23% van de Afro-Amerikanen die meededen ontwikkelden Alzheimer tijdens het onderzoek, bij de Europese Amerikanen lag dat percentage een stuk lager: 17%.
De deelnemers die gemiddeld lager scoorden op de testjes hadden een grotere kans om de ziekte ontwikkelen, zo bleek uit de data van Kumar B. Rajan en zijn collega’s. Sterker nog: de mensen met lage test-scores in het eerste jaar hadden een tien keer zo grote kans om Alzheimer te krijgen als de deelnemers die hoger scoorden. Maar waarom? Volgens Rajan bestaat Alzheimer helemaal niet enkel uit de verschrikkelijke symptomen die we allemaal kennen: dingen vergeten, niet meer helder kunnen denken. Al lang van te voren zijn er andere subtielere symptomen die al ontwikkeld worden, zoals dus iets trager zijn of iets meer moeite hebben met testjes. Het lastige is dat er nou eenmaal altijd verschil is tussen iedereen qua prestaties op dit soort tests, waardoor het lastig te bepalen is of iemand gewoon net iets minder getraind of slim is, of dat diegene gewoon Alzheimer aan het ontwikkelen is. Je kunt hier meer lezen over dit interessante onderzoek.