Zeepaardjes kunnen door de bouw van hun staart weleens een hoop invloed uitoefenen op nieuwe technologieën in de robotica, militaire systemen en de medische wereld.
Een onderzoeksteam onder leiding van assistent professor Michael M. Porter aan de Clemson Universiteit in Zuid-Carolina, Verenigde Staten heeft onderzoek gedaan naar de functionele eigenschappen van de vierkante staart van het zeepaardje. Het onderzoek staat beschreven in een artikel dat gisteren is gepubliceerd in Science. Aan dit artikel heeft onder andere Dominique Adriaens meegewerkt van Universiteit Gent.
Zeepaardje
Veel andere dieren hebben een ronde staart en dat maakt de staart van het zeepaardje zo bijzonder. De staart van een zeepaardje is opgebouwd uit vierkante prisma’s die omringd worden door botachtig materiaal die aan elkaar vast zitten door gewrichtjes.
Onderzoek
Om erachter te komen wat de functionele eigenschappen zijn van zo’n staart is het team begonnen met het namaken ervan met behulp van een 3D printer. Daarnaast maakten zij ook een rond model met een soortgelijke opbouw. Daarna sloegen de onderzoekers deze modellen kapot met een hamer om ze vervolgens op verschillende manieren in elkaar proberen te zetten. Dit bood de onderzoekers ook de kans om te bekijken welke van de twee modellen het meeste weerstand zou bieden.
De vierkante variant was moeilijker te draaien, wat bij een zeepaardje bepaalde schade zou kunnen voorkomen. Daarnaast doorstond deze variant de hamer meer weerstand dan de cilindrisch vormige staart. Iets wat beide uitvoeringen gemeen hadden was de mogelijkheid om 90 graden te kunnen buigen.
“We zijn nog niet ver gekomen met de toepasselijke kant ervan, maar we zien een hoop potentie in het model omdat het zo uniek is” aldus Porter. Toepassingen voor deze bevindingen zijn onder andere nieuwe soorten pantser en robots die zich in benauwde hoekjes kunnen manoeuvreren. De volgende stap voor Porter is dan ook het bouwen van een robot op basis van deze kennis.