Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk maken het mogelijk om surfen nog leuker te maken. Naast het het gevoel dat surfen geeft kunnen surfers binnenkort ook hun steentje bijdragen aan de wetenschap terwijl ze over de golven glijden.
Voor deze onderzoekers is onder andere de temperatuur van de oceaan erg belangrijk en door de grote regelmaat waarmee veel surfers in het water liggen zijn daarom de aangewezen persoon om dit te meten. Hiervoor hebben de onderzoekers een paar apparaatjes uitgedokterd die de temperatuur GPS-locatie bijhouden zonder dat de surfer er hinder van ondervindt.
GPS
Aan de leash, die de surfer aan het surfboard verbindt, zit een thermometer die de temperatuur meet. Daarnaast krijgt de surfer een GPS tracker om het middel, waardoor het voor de onderzoekers duidelijk is welke data waar verzameld is.
Oceaanleven
Temperatuur van de oceaan is erg belangrijk omdat het veel invloed heeft op planten en dieren die erin leven. Het heeft bijvoorbeeld ook invloed op de hoeveelheid zuurstof dat het water kan opnemen, wat uiteraard van levensbelang is voor het leven in de oceaan. Zo kunnen de onderzoekers ook anticiperen op eventuele algenbloei.
Onderzoek
Tijdens een testronde is een surfer in één jaar 85 keer het water in gegaan aan de kust van het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers hebben de data hiervan naast data van hun eigen metingen gelegd en de waardes kwamen overeen. Omdat het blijkbaar een goede manier is om te meten willen de onderzoekers het project graag uitbreiden met meer surfers.
Als alle surfers mee zouden doen aan het onderzoek zouden zij met z’n allen bijna 40 miljoen stukken data kunnen ophalen op jaarbasis alleen al in het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er prille plannen om ook andere dingen te meten in het water zoals het zoutgehalte of vervuiling.
Het is niet alleen nuttig voor de onderzoekers want ook de surfers zelf hebben er wat aan. Zo kunnen zij met de data zien hoeveel golven zij hebben gepakt en de bijbehorende snelheden, lengtes en locaties.
Het enige minpunt aan de metingen die voort zullen vloeien uit dit onderzoek is dat surfers vaak alleen met bepaalde condities het water in gaan, waardoor metingen van momenten zonder golven nog steeds op een andere manier zullen moeten plaatsvinden.