Geluid wordt inmiddels door alle takken van de wetenschappelijke wereld gebruikt voor de meest bizarre toepassingen. Aan die lijst kan er nu één toegevoegd worden, namelijk het helen van wonden.
In 2011 heeft een groep Schotse doktoren al uitgevonden dat ultrasoon geluid kan helpen bij het herstellen van botweefsel in het geval van een breuk.
Nu heeft een team onderzoekers van onder andere de universiteiten van Bristol, Cardiff en Sheffield, Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar hetzelfde effect bij het herstellen van wonden. Het artikel hierover is gepubliceerd door Nature.
Lees ook: Opereren wordt een stuk nauwkeuriger met ultrasone scalpel
Diabetes
Sommige aandoeningen, waaronder diabetes kunnen zorgen voor een verslechterd herstel van wonden, wat in het ergste geval kan lijden tot het moeten afzetten van een lichaamsdeel. In het onderzoek dat het team uit het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan is er daarom ook gebruikt gemaakt van muizen die diabetes hebben.
De apparatuur die hiervoor werd gebruikt wijkt niet veel af van de apparatuur die medici gebruiken bij een echo bij zwangerschap. De trillingen van de geluidsgolven activeerden eiwit banen, wat vervolgens de fibroblasten weer hielp. Deze cellen zijn erg belangrijk bij het herstellen van wonden.
Muizen
Tijdens het onderzoek werden de muizen blootgesteld aan lage intensiteit ultrasoon geluid. Dit heeft het helen van wonden bij de muizen met maar liefst 30 procent versneld. Dit zou bij menselijke patiënten al gauw het verschil kunnen maken tussen het wel of niet moeten af laten zetten van een ledemaat.
Bij de muizen met diabetes leek de behandeling de snelheid van herstel terug te brengen naar het niveau van gezonde muizen. Het team bevond ook dat het gebruik van ultrasoon geluid de migratie problemen van fibroblasten bij mensen kan verhelpen, wat onder andere duidelijk maakt dat de behandelwijze ook geschikt is voor mensen. Hopelijk wordt deze behandelwijze dan ook snel toegankelijk en kan er met weinig extra investeringen veel goeds gedaan worden.