Kepler 452B is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Volgens NASA lijkt deze planeet het meest op onze Aarde en zou het de planeet zijn waar wij al jaren naar op zoek zijn, de planeet met buitenaards leven. Hij wordt ook wel door veel astronomen Aarde 2.0 genoemd. Maar waarom is Kepler 452B zo speciaal voor ons?
Het ligt in de Goldilocks zone
De mensheid heeft tot nu toe 1030 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Kepler 452B, vreemde naam inderdaad, is de planeet die uit deze 1030 het meest op onze Aarde lijkt. De Goldilocks zone is de zone in een zonnestelsel waar de afstand niet te groot en niet te klein is tussen de ster en de planeet die in deze zone is. Deze zone zou het meest geschikt zijn om leven te ondersteunen. De Aarde zit in de Goldilocks zone van ons zonnestelsel en Kepler 452B in de Goldilocks zone van zijn eigen zonnestelsel. De ligging in een Goldilocks zone is het eerste punt dat astronomen moeten afvinken in de zoektocht naar buitenaards leven. Zonder dit punt zouden de temperaturen op de planeet dermate extreem worden om leven te ontwikkelen. Nu we het toch over het zonnestelsel van Kepler 452B hebben, de ster van deze planeet is ongeveer 1,5 miljoen jaar ouder dan onze eigen zon. Dit zou ook kunnen betekenen dat de planeet een stuk langer rondzweeft in zijn zonnestelsel. Gelukkig weten wij dat onze zon het nog volhoudt voor de komende tijd en wij dus niet massaal naar de nieuwe Aarde moeten verhuizen.
Het zou vloeibaar water kunnen bevatten
De ligging in de Goldilocks Zone zorgt voor de perfecte temperatuur voor water om in een vloeibare fase te kunnen bestaan. H20 in zijn geheel is niet erg bijzonder in het universum. Veel door ons ontdekte planeten bevatten H2O, maar de extreme temperaturen die er heersten zorgden ervoor dat het water vast of gasvormig was. H2O is ook een van de bouwstenen van leven op een planeet. Letterlijk elke plaats op onze aarde waar we water vonden troffen wij ook leven aan. Het zou dus erg goed kunnen dat er naast vloeibaar water ook een klein groepje, of groot, aan bacteriën in het water ronddwaalt.
Het zou planten kunnen bevatten
Als er vloeibaar water op de planeet te vinden is en er is gepast zonlicht door de liggin in de Goldilocks Zone zou het natuurlijk ook mogelijk kunnen zijn dat er planten of andere gewassen op de planeet aanwezig zijn. Al zijn het maar een aantal struiken, de mogelijkheid om deze verder te verbouwen biedt ons uitzicht op compleet ecosysteem dat we zouden kunnen opzetten op deze mysterieuze planeet. Het is natuurlijk niet mogelijk om zomaar Aardse tomaten op de nieuwe planeet te kunnen verbouwen maar wie weet wat er zomaar uit de grond van deze planeet zou kunnen groeien. Door iets grotere ster van deze planeet zijn temperaturen ietsje hoger als die op de aarde. Het zou dus erg goed kunnen dat er tropisch regenwouden te vinden zijn. Maar laten we niet teveel fantaseren, want evolutionaire ontwikkelingen zijn er waarschijnlijk geheel anders, en het zou ook een kale onvruchtbare vlakte kunnen zijn. Zullen we daar nog maar even niet vanuit gaan?
Je verjaardag komt even snel
Precies, op deze planeet zou je even snel jarig worden. De omlooptijd van deze planeet is 385 dagen, 20 dagen meer dan op onze Aarde wat in vergelijking tot alle andere ontdekte planeten zo goed als gelijk is. Een kleine vergelijking met onze ‘buren’: Op Venus duurt een jaar ongeveer 88 dagen, op Mars duurt deze ongeveer 2 keer zo lang als die van ons en op Saturnus niet te vergeten duurt deze ongeveer 165 aardse Jaren. Een ander voordeel van deze ongeveer gelijke omlooptijd is dat er mogelijk seizoenen zijn op de planeet. Seizoenen zouden dus weer de levencycli van de bewoners kunnen beïnvloeden.
Maar.. het is een Helse Reis
Lijkt het je na het lezen van deze tekst interessant om een bezoekje te brengen aan deze planeet? Erg demotiverend kan ik je zeggen dat dit helaas nog niet voor ons erop zit. De afstand tussen Aarde 2.0 en Aarde 1.0, onze eigen Aarde, is een kleine 1400 lichtjaar. Als wij nu zouden vertrekken zouden wij met behulp van de hedendaagse technologie Kepler 452B bereiken in een tijd van 24 Miljoen Jaar. Een kleine verduidelijking, 24 miljoen jaar geleden hingen wij nog in hoge bomen als apen of andere organismes. Op dit moment is het dus geheel onmogelijk om te reizen naar Kepler 452B, maar misschien kunnen wij in de toekomst manieren verzinnen om sneller door de ruimte te reizen waardoor wij de reistijd wat kunnen inkorten. Beter kunnen wij deze 24 miljoen jaren besteden aan het ontwerpen van een Warp Drive waardoor wij zoals in Star Trek elke afstand kunnen afleggen in een oogwenk, of ons dit daadwerkelijk lukt is nog niet bekend maar het zou wel fantastisch zijn!