Twee weken geleden verscheen er een filmpje op het internet waarin te zien was dat een groepje mensen van plan waren een wereldrecord te vestigen. Namelijk vanaf een zo hoog mogelijk punt een basketbal in een basket gooien. Tijdens het proberen te verbreken van dit record gebeurde er iets speciaals.
Dit wereldrecord verbreken kon haast niet in een keer goed gaan, meerdere pogingen waren dus nodig. De mannen hebben verschillende technieken geprobeerd, maar steeds was er de wind die een eigen effect had op de bal en deze jammer genoeg naast de basket deed belanden. Ze hebben geprobeerd om de bal van zich af te gooien, normaal te laten vallen of een backspin te geven en precies toen gebeurde er iets wat zij niet verwacht hadden.
Bij het normaal loslaten van de bal viel de bal recht naar beneden, de wind zorgde ervoor dat de bal iets van zijn baan afweek maar dit verschil was niet erg groot. Na het gebruiken van een kleine backspin vloog de bal vooruit alsof het vleugels had gekregen. De bal legde een aanzienlijk grote afstand af en stuiterde zelfs tweemaal op het water onderaan de dam. Hoe kan dit?
Het Magnus Effect
Dit effect wordt ook wel het Magnus Effect genoemd dat alle ronddraaiende ballen of cilinders hebben die door de lucht vliegen of verplaatsen. Het Magnus Effect op de bal werkt als volgt: De bal valt vanaf de dam met een bepaalde snelheid en rotatie naar achteren, de lucht die langs de voorkant van de bal omhoog waait gaat in dezelfde richting als de bal draait. De lucht die langs de achterkant van de bal waait gaat tegen de richting van de bal in en wordt tegengewerkt. De lucht aan de voorkant heeft dus een vrije doorgang over de bal heen en gaat met de beweging van de bal mee naar achteren waar er dus geen andere luchtweerstand te vinden is. Zodra de lucht over de bal naar achteren wilt gaan probeert de lucht deze beweging tegen te werken door een kracht uit te oefenen in de tegengestelde richting, naar voren dus.
Lees ook: De 5 meest bizarre weer fenomenen
Het Magnus Effect kan naast een basketbal ook gebruikt worden op bijvoorbeeld zeilboten. Deze zeilboten hebben in plaats van zeilen gigantische cilinders die allemaal een bepaalde richting op draaien om de wind op een zodanige manier te verdraaien en zo voortgestuwd worden. Het Magnus Effect heeft er ook voor gezorgd dat modelvliegtuigen een kleine vlucht konden maken. Wie weet wordt er in de toekomst vaker gebruik gemaakt van deze nogal magische manier van voortbewegen.
Hierbij het filmpje met een bredere uitleg: