Ja, volgens het onderzoek van een Amerikaanse student aan de Stanford Universiteit in ieder geval wel, mits je het in een rustgevende omgeving doet. De student heeft onderzocht wat voor effect wandelen heeft op brein en de mentale gesteldheid.
Effect
Tijdens het onderzoek heeft Gregory Bratman, de schrijver van het stuk, twee groepen een andere route laten lopen. De ene groep liep langs een mooi groen deel van de campus, terwijl de andere groep even lang langs een luidruchtige snelweg liep. Iedere deelnemer liep dit stuk alleen, zonder muziek of andere afleiding. Na de wandeling vulden zij een vragenlijst in en werd er een scan gemaakt van de hersenen. Uit deze gegevens bleek hoe blij en oplettend de deelnemers waren. Zoals je wellicht aan voelt komen was de groep die langs het mooie gedeelte van de campus liep een stuk gelukkiger en meer ontspannen. De groep die langs de snelweg liep daarentegen lieten een verhoogde bloeddoorstroming zien in een deel van de prefrontale cortex, het deel dat onder andere actief is bij negatieve emoties.
Volgens Bratman is dit pas het begin en zullen er nog vele andere onderzoeken volgen om aan te tonen hoe goed de natuur eigenlijk voor onze mentale gesteldheid is en wat wij eigenlijk zo rustgevend vinden aan de natuur.
Beweging
Iedereen weet ondertussen wel dat er wordt aangeraden in ieder geval een half uur per dag te ‘sporten‘ om gezond te blijven. Maar hoelang moet je hier nou eigenlijk voor wandelen? Over het algemeen wordt er aangeraden om 10,000 stappen per dag te zetten. Dat is een hele hoop en dat wordt dan ook lang niet overal gehaald, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten haalt men amper de helft volgens gegevens van het blad Medicine & Science in Sports & Exercise (MSSE). In Australië komt men het dichtst in de buurt van de aanbevolen hoeveelheid stappen, zij halen namelijk gemiddeld 9,700 passen per dag.
Het belangrijkste van bewegen is dus misschien niet eens het lichamelijke aspect, maar wellicht onze mentale gesteldheid.