Ieder jaar verbazen we er ons weer over dat wachtwoorden als ‘123456’ of ‘password’ het meest gebruikt worden door veel mensen, zoals het geval was in 2014. Tegenwoordig heb je de keuze om niet een wachtwoord te kiezen die bestaat uit cijfers om je telefoon te vergrendelen, maar je kunt ook kiezen voor een patroon dat je moet swipen.
Resultaten
Wat betreft veiligheid zou je dan verwachten dat je wel goed zit. Maar helaas, ook hiermee zijn we als mens niet creatief om een goed patroon te kiezen. Dit heeft een studente aan de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen onderzocht. Marte Løge heeft hiervoor 4,000 patronen onderzocht en kwam erachter dat maar liefst 77 procent van de deelnemers begon in één van de vier hoeken, 44 procent begon hun patroon in de linker bovenhoek. Wat inderdaad erg voorspelbaar is gezien onze manier van lezen. Om het nog makkelijker te maken had 10 procent zelfs de vorm van een letter gebruikt als patroon, zoals onder andere een C, N of M. Deze letter sloeg dan vaak op de eerste letter van de naam van de persoon zelf of iemand in hun nabije omgeving.
Naast de voorspelbare patronen gebruiken we ook veelal maar vier punten om het patroon te volbrengen, het gebruik van acht punten was het minst populair onder de onderzochte patronen.
Haar bevindingen zijn gepresenteerd tijdens de PasswordsCon conferentie in Las Vegas. Hier gaf zij aan dat er nog veel onderzoeken mogelijk zijn rondom de zogeheten ALP’s (Android Lock Pattern) aangezien deze nog relatief nieuw zijn vergeleken bij traditionele letter- en cijfer wachtwoorden.
Tips
Om zelf een zo goed mogelijk patroon te kiezen geeft Marte jullie nog wat tips mee; gebruik doorkruisingen van je patroon, begin niet in de hoek, gebruik zoveel mogelijk punten en zet de optie voor het zichtbaar maken van het patroon uit zodat deze niet afgekeken kan worden. Naast het meekijken over je schouder is het ook relatief eenvoudig om een patroon af te kijken door goed naar de vettige vingervegen op het scherm te kijken, dus regelmatig schoonmaken van je scherm kan zeker geen kwaad.