Is digitaal boeken lezen de hemel?
Op een dag in de winter van 2013 kwam er een kennisje bij ons thuis. Zij had een usb-stick vol met e-books bij zich zodat wij die bij ons op eventuele e-readers of tablets konden lezen. Ik had toen nog geen e-reader maar zij was zo enthousiast over de hare dat ik toch begon te twijfelen. Ik was altijd een type dat zei “Nee hoor, voor mij hoeft die nieuwerwetse ongein niet, geef mij maar een fysiek boek met echte papieren pagina’s en die heerlijke boeken-geur!”. Maar elke keer dat ik op vakantie ging werd mijn halve koffer in beslag genomen door alle boeken die ik wilde meenemen, en op mijn kamer had ik nou ook weer niet zoveel ruimte voor een giga-boekenkast, dus misschien werd het tijd om het gewoon eens te proberen…
“Nee hoor, voor mij hoeft die nieuwerwetse ongein niet, geef mij maar een fysiek boek met echte papieren pagina’s en die heerlijke boeken-geur!”
Aan het bezitten van een e-reader zitten ontzettend veel voordelen. Er kunnen duizenden boeken op één zo’n apparaatje dus je bent nooit meer al je ruimte in je koffer kwijt als je een paar boeken mee wilt nemen op vakantie. Ook houdt een e-reader precies bij waar je gebleven bent in welk boek; geen gedoe meer met boekenleggers die kwijtraken. En een e-reader is zoveel lichter dan een echt boek! Hij past misschien niet in je broekzak, maar als je bijvoorbeeld een handtas of rugtas hebt zal die niet veel zwaarder worden van een e-reader. Het is dus makkelijker om altijd je boeken bij je te hebben. Al deze voordelen hebben me uiteindelijk toch zover gekregen dat ik besloot het in ieder geval te proberen. Diezelfde middag nog kocht ik Eduard, mijn Sony Prs T2 in een mooi rood Gecko beschermhoesje (zie ook de foto).
Dit was allemaal in 2013. Ondertussen zijn er e-readers die nog veel meer kunnen dan mijn lieve Eduard. Een aantal exemplaren van Kobo zijn bijvoorbeeld redelijk waterbestendig, zodat je nooit meer bang hoeft te zijn dat je e-reader nat wordt als je aan de rand van het zwembad wilt lezen. Ook heeft Eduard een E-ink Pearl scherm dat niet verlicht is (je hebt dus, net als bij een gewoon boek, zonlicht of een lamp nodig als je wilt lezen). Dit zorgt ervoor dat je ogen niet moe worden, zoals bijvoorbeeld wel het geval is als je lang leest op een laptop of tablet. Maar nu zijn er merken die wél werken met schermverlichting; de nieuwe technieken zorgen ervoor dat het desondanks niet vermoeiend is voor je ogen. Best handig als je partner al wil slapen en het licht in de slaapkamer uit moet, als jij misschien nog wilt lezen!
Lees ook: Dit zijn de beste goedkope Android tablets van 2015
E-readers zijn op papier dus zoveel praktischer dan ‘gewone’ boeken dat het bijna onlogisch lijkt dat papieren boeken überhaupt nog bestaan. Maar toch, maar toch… Er is iets met die dingen. Je moet vegen en op knopjes klikken om naar een volgende pagina te gaan; je boeken zullen er nooit anders uit gaan zien als je zoveel van ze houdt dat je ze meerdere keren leest; je woonkamer ziet er een stuk minder indrukwekkend uit zonder een grote, goed gevulde boekenkast… Plus: ik ben bang dat e-readers uiteindelijk alles gaan linken aan social media. Zover is het nu nog niet maar je kunt erop wachten dat er e-readers komen die je “superhandig” kunt linken aan je Facebook. En dan wordt het een stuk lastiger om voor je vrienden geheim te houden dat je stiekem wél fan bent van Twilight, en dat je New Moon al drie keer gelezen hebt…
Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Papieren boeken zijn voor een groot deel prettig door de nostalgie en de vraag naar e-books wordt steeds groter. Eduard de e-reader is een fijn ding en ik gebruik hem zeer regelmatig, maar of hij ooit mijn papieren boeken helemaal kan vervangen? Misschien. De tijd zal het ons leren.