Vaak als we aan termieten denken we aan de cartoonachtige manier waarop huizen van binnenuit worden opgegeten. Maar een recent onderzoek wijst erop dat de termieten bij hun eigen ‘huis’ toch wel erg slim te werk gaan, misschien proberen ze ons alleen maar te helpen?
Termieten kunnen zich onder- of bovengronds bevinden en hebben vaak een heel stelsel aan tunnels net als bij een mierenhoop. Als de termietenheuvel boven de grond uit komt kan het tot meerdere meters hoog worden. Hier komen ook erg lange tunnels bij kijken en dat heeft natuurlijk ventilatie nodig. Hiervoor gebruiken de slimme beestjes de zon, volgens recentelijk onderzoek gepubliceerd door PNAS.
Onderzoek
De onderzoekers beschrijven in hun bevindingen hoe de termieten luchtcirculatie bevorderen door handig gebruik te maken van de warmte van de zon. Eerder wist men wel dat er een ventilatie systeem aanwezig moest zijn die lucht van binnen naar buiten en andersom verplaatst, maar het systeem was altijd nog een raadsel. Er werd eens gedacht dat de warmte van alle termieten samen de lucht vanzelf naar buiten zou drukken waardoor er vanzelf koelere lucht naar binnen zou komen.
Ventilatie
Bij veel soorten termieten zit er een gat in het midden van de heuvel wat de functie heeft van een soort schoorsteen. Aan deze schoorsteen zitten meerdere kleine tunnels vast. Deze kleinere tunnels nemen de warmte op als de zon schijnt terwijl de koelere lucht de schoorsteen in gaat. S’nachts is het proces omgedraaid, de lucht in de kleinere tunnels koelt nu sneller dan in de schoorsteen, waardoor de lucht weer de andere kant op beweegt. Dit is voldoende om de termietenheuvel geventileerd te houden. Mede door dit soort systemen kunnen de heuvels waarschijnlijk ook erg lang mee gaan, de tot nu toe oudst gevonden termietenheuvel is al 2,000 jaar oud en is gevonden in Afrika.