Technologisch beperkt
Sinds het eind van de 20e eeuw is technologie een steeds groter onderdeel van ons leven geworden. Intussen kan een mens het dagelijks leven niet doorkomen zonder op welke manier dan ook, direct of indirect, gebruik te maken van een elektronisch apparaat. Maar ondanks dit feit hebben bepaalde mensen nog steeds het ouderwetse idee in hun hoofd dat technologisch capabel zijn iets is voor de whizzkids. “Nah, het maakt me niet echt uit hoe het werkt, zolang het maar doet wat ik wil” is een opmerking die door de meest intelligente mensen kan worden gemaakt, zonder dat ze doorhebben hoe absurd het klinkt. Je gebruikt een apparaat/dienst, waarvan je niet eens ook maar een vagelijk idee lijkt te hebben hoe het buiten jouw exacte gebruikspatroon om werkt, om dingen als persoonlijke informatie, dierbare herinneringen en belangrijke documenten mee te delen.
Oh wee als er iets mis gaat, dat was niet de afspraak namelijk. Dan moeten andere mensen dat maar oplossen. “Waarom zou ik moeten weten hoe ik dit moet oplossen? Ik ben toch geen computerdeskundige!”. Maar een basaal idee van hoe een apparaat in elkaar zit om in het vervolg zelf bepaalde problemen te fixen, of misschien zelfs te voorkomen, zou best handig kunnen zijn. Don’t get me wrong, ik heb 0 problemen met geld verdienen door iemand’s computer opnieuw op te starten of het per ongeluk verwijderde Internet Explorer-icoontje terug te zetten op het bureaublad (“Het internet is weg!!!1!”), maar is het niet een beetje schrikbarend dat dat nodig is?
Wat ook opvallend is is een concept dat we voor nu even ‘technologische dyslexie’ noemen. Mensen die prima een boek kunnen lezen, maar zodra ze op een iPhone een lijstje met menuopties zien compleet van streek raken dat ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. Zoeken naar waar een backup kan worden gemaakt, maar ‘reservekopie’ een nergens op slaand synoniem vinden. Iemand die ‘veel van computers weet’ leert geen menuopties uit zijn hoofd, is niet verkoren met een brein dat alles opslaat dat hij ziet en weet niet voor elk computer-gerelateerd probleem direct een oplossing. Logisch nadenken en Googlen. Echt, Google kan gebruikt worden voor meer dan zoeken naar ‘google.com’ om naar Google te gaan.
En nu heb ik het alleen nog maar over individuen die geen gebruik kunnen maken van hun persoonlijke apparaten. Is het niet een beetje sneu dat dit geen artikel van De Speld is? En in plaats van hun fout erkennen kwam de RVD met een nog hilarischer reactie, waarin ze het nog durven te hebben over “uitlekken”. Dat is het met veel geweld enorm rekken van een definitie. Bovendien, de enige berichten over technologie die men tegenwoordig in het mainstream nieuws te zien krijgt gaan enkel en alleen over de gevaren van technologie. Daarom is het voor een niet nader te noemen instantie zo makkelijk om te zeggen dat ze waarschijnlijk geDDoSt worden, ‘daar zal dan wel niks aan te doen zijn’. Dat kennen de mensen, dan hoef je daarna alleen heel zacht te fluisteren dat het eigenlijk een te grote foto was die de site overbelaste, om die vervolgens door ‘IT-experts’ kleiner te laten maken, en niemand heeft het door.
Intussen moeten we toegeven aan het feit dat computersystemen ons leven flink hebben overgenomen. Sommige mensen zien dat als negatief, anderen als positief. Maar uiteindelijk maakt dat natuurlijk niks uit: het is een feit, dus leer er mee leven. De technologie heeft onze kennis ervan al lang geleden ingehaald, dus misschien is het een idee om nu een sprintje in te zetten, anders mag je de overheid nooit meer uitlachen.