Kan Hedgehog leren van de fouten van zijn voorganger, Philae? Als het aan NASA ligt wel, al blijft het een groot waagstuk.
Hedgehog
Kometen zijn fascinerende verschijnselen, die we maar al te graag van dichtbij zouden willen bekijken. De vorige keer dat we dat probeerden ging het helemaal mis: de ESA komeet lander Philae botste met het oppervlak van de komeet waarop hij ging landen, en rolde onder een klif waar hij niet meer overeind kon komen. Philae verstuurde nog steeds data naar de aarde, maar gezien de positie van de philae hadden we daar niet heel veel aan. Uiteindelijk waren de batterijen leeg en konden we geen contact meer maken. Zonde, maar dat is nou eenmaal het risico van dat soort experimentele verkenningen. Nu is het tijd voor poging twee, aldus NASA, met een robot die heeft geleerd van de fouten van de Philae. Maak kennis met de Hedgehog (egel), een robot die juist zo ontworpen is dat hij just kan stuiteren en rollen, bewegingen die zijn voorganger juist fataal werden.
Lees ook: Space Engineers special: De ruimte voor jezelf
Op dit moment is Hedgehog nog slechts een concept, maar de eerste prototypes zijn zeer veelbelovend. Het is een kleine kubus met daarin een soort van wielen, die momentum kunnen creëren door keihard rond te draaien en opeens te stoppen. Hierdoor wordt de Hedgehog opeens een kant opgegooid. Dat klinkt en ziet er op het eerste gezicht belachelijk uit, maar juist op asteroïden en kometen kan dat bij de lage zwaartekracht goed van pas komen. De rover kwam bijvoorbeeld soms vast te zitten in kraters, maar Hedgehog kan daar zonder moeite uit springen. Althans, op papier dan. De onderzoekers van NASA hebben het robotje al getest in speciale simulators, en het concept is dan ook klaar voor fase 2. In fase 2 worden bijvoorbeeld sensoren toegevoegd aan de Hedgehog, en andere verbeteringen. Check vooral even de video hieronder, waarin de Hedgehog getoond wordt.