Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die op basis van bestaande verhalen geheel nieuwe interactieve verhalen kan schrijven.
Kunstmatige intelligentie
Onlangs verscheen er een nieuwsbericht online waarin uitgelegd werd dat de banen van journalisten in gevaar kunnen gaan komen dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Computers kunnen zelf al relatief simpele nieuwsberichten schrijven waarvan weinig mensen doorhebben dat het niet door een mens geschreven was. Nu kunnen schrijvers van avontuurlijke boeken ook beginnen met huiveren: onderzoekers van de Georgia Insitute of Technology hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die interactieve fictie kan schrijven. Je kent het misschien nog wel van vroeger: verhalen waarbij je bij bepaalde situaties zelf mag kiezen wat de hoofdpersoon van het verhaal gaat doen, en daarmee ook op welke pagina je verder gaat. De onderzoekers noemen hun creatie Scheherazade-IF.
Lees ook: Moppen tappen lijkt nog niet zo makkelijk voor kunstmatige intelligentie
Scheherazade is de Arabische koningin die de verhalen vertelt in Duizend en Een Nachten, en IF staat voor interactieve fictie. De onderzoekers hebben tweehonderd mensen een verhaal laten schrijven over twee onderwerpen: óf het bezoeken van een bioscoop, óf het beroven van een bank. De computer analyseerde vervolgens de verhalen. De kunstmatige intelligentie kan niet echt begrijpen wat er in de verhalen staat, maar herkent wel patronen en sleutelwoorden. Hierdoor weet Scheherazade-IF bijvoorbeeld dat je pas popcorn koopt nadat je de bioscoop inloopt, en dat je pas het geld hebt nadat je de bank hebt beroofd. Vervolgens kan het programma alle elementen uit die honderden verhalen gebruiken om zijn eigen interactieve verhaal te creëren. De verhaaltjes zijn niet enorm ingewikkeld, maar het laat wel zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied, al helemaal als je de computer nog veel meer verhalen voert.