Iedereen begon te lachen tijdens de presentatie van de ‘Pencil’, door Apple marketingchef Phil Schiller. In eerste instantie is het grappig omdat het precies laat zien dat Apple zich laat inspireren door alledaagse dingen en daar niet per se een spannende naam aan wil geven. Maar je kan de reden van het lachen nog een stuk verder doortrekken, naar een onderliggende donkere humor. Je kan het namelijk helemaal herleiden naar de uitspraak van Steve Jobs (voormalig CEO van Apple) tijdens de presentatie van de eerste iPhone in 2007. Tijdens deze presentatie deed Jobs namelijk de legendarische uitspraak “Who wants a stylus? You have to get em’, put em’ away. You lose them. Yuck.” en nu acht jaar later blijkt dat er toch veel mensen zijn die een stylus willen. En laten we eerlijk zijn, ze zijn een stuk verbeterd, die stylussen.
Wereldwijd viel het internet over elkaar heen, koppen als “Apple maakt een product waar Steve Jobs een hekel aan had” (business insider) werden niet geschuwd. De kritiek was niet van de lucht.
Er gaat iets mis
Je kan erg makkelijk denken dat er een kern van waarheid in de kritiek zit en dat het inderdaad zo is dat Steve Jobs dat heeft gezegd over stylussen. Echter, er mist een kleine nuance. Er gaat iets mis in de hele discussie en dat is niet alleen dat Steve Jobs deze uitspraak deed over het gebruik van een stylus in combinatie met een heel ander product -namelijk de 3.5-inch iPhone 1- maar hij had het sowieso over stylussen en schermen die compleet weggevaagd waren door nieuwere technieken.
De allereerste iPhone was één van de eerste smartphones met een capacitief display. Het was gelijk de eerste keer dat zoveel mensen in aanraking kwamen met een multitouch display die aangestuurd kon worden met bijvoorbeeld de knijpbeweging. Capacitieve displays werden ongekend populair dankzij de eerste iPhone (hier kunnen we eventueel over discussiëren) en het was tegelijkertijd een gigantische vooruitgang vergeleken met de oudere techniek genaamd resistieve display.
Jobs had het met zijn opmerking dus over stylussen die gebruikt werden in combinatie met het verouderde resistieve touchscreen. Voordat capacitieve displays werden gebruikt, werd de beperkte gebruiksvriendelijkheid van een resistief display gecompenseerd met een stylus. Het was nagenoeg onmogelijk om met je vinger te navigeren op een smartphone in 2006. De stylus werd dus vaak gebruikt om het navigeren makkelijker te maken, om vervolgens een mail te typen met het fysieke toetsenbord.
iPad Pro
Apple is en was op de hoogte van het feit dat capacitieve schermen makkelijker te bedienen zijn met je vinger dan een resistief scherm. Dat is precies waarom Jobs toentertijd het idee van een stylus voor de iPhone aan de kant heeft gegooid. Maar wanneer we het hebben over de nieuwe iPad Pro, waar de ‘pencil’ stylus voor is ontworpen, dan is het een ander verhaal. De iPad Pro is qua grootte vele malen groter dan de iPhone en inzetbaar voor veel doelen, waaronder tekenen. Steve Jobs heeft de iPhone 1 nooit gezien als een bruikbare tool voor grafische vormgevers, die natuurlijk op hun al gebruik maakten van producten van grote bedrijven als Wacom.
Maar nu is daar de ‘Pencil’, voor de mensen die een iPad Pro willen gebruiken alsof het een vel papier is en de stylus alsof het een potlood is. Apple heeft deze stylus zo ontworpen dat het weinig tot helemaal geen vertraging heeft. Ook kan de gebruiker dikkere lijnen tekenen door meer druk te zetten, schaduwen tekenen door de pen te kantelen en letters vormen door de stylus over het oppervlakte te trekken. Deze selling points laten duidelijk zien dat deze stylus niet gemaakt is om te mailen of te chatten.
Steve Jobs is dus nooit tegen het idee van een stylus geweest. Hij zou het ook aanmoedigen dat je het gebruikt voor de iPad Pro, wanneer je het echt nodig hebt. Zo niet, dan gebruik je maar een vinger.