Dankzij snelle ontwikkelingen in de wetenschap krijgen gehandicapten en geamputeerden steeds meer mogelijkheden. DARPA gaat nu echter nog een stapje verder: het is ze gelukt een prothetische hand te ontwikkelen waarmee je echt kunt voelen.
DARPA
Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) beloofde een tijdje terug dat ze prothetische ledematen gingen ontwikkelen waarmee mensen echt kunnen voelen. Destijds werd er zeer skeptisch op die belofte gereageerd door de media, maar het lijkt erop dat de slimme koppen van DARPA het toch echt voor elkaar gekregen hebben. Ze hebben een kunstmatige hand getest die volgens het testpersoon hem weer deed voelen op een manier die echt in de buurt komt van voelen met je echte hand. Hij kon precies voelen welke vingers werden aangeraakt door de wetenschappers, zelfs bij lichte aanrakingen. De sleutel tot het succes was de koppeling met het brein, iets waar DARPA lang mee worstelde. De prothetische hand is middels drukgevoelige koppelmotoren direct met het brein van de testpersoon verbonden.
Lees ook: Hersengestuurde prothesen dichterbij dan je denkt
De koppelmotoren produceren elektrische signalen die in de buurt komen van wat je lichaam normaal zelf verstuurd, waardoor de wetenschappers als het ware je lichaam voor de gek kunnen houden. Ren nu echter niet gelijk juichend naar de supermarkt om deze uitvinding op te pikken, want zoals altijd is er wel een grote maar. Meerdere zelfs: de sensoren zitten nog niet op de hele hand, dus voorlopig voelen alleen de vingers. Verder kunnen de sensoren niet temperatuur voelen/meten, dus de cliënten hebben het niet door als ze een gloeiend hete kool vastpakken. Toch is dit een grote stap vooruit, die velen weer hoop kan geven!