Het is bijna een beetje alsof de dinosauriërs het niet mochten overleven. Een recente studie heeft namelijk uitgewezen dat het waarschijnlijk niet alleen een meteoriet was die het einde betekende van de dino’s. Ook vulkanische activiteit kan bijgedragen hebben aan het uitsterven van de dinosauriërs.
Meteoriet staat vast
Alhoewel bijna iedereen er wel over eens is dat het een meteoriet was die 66 miljoen jaar geleden in botsing kwam met de aarde, met als gevolg het uitsterven van de dino’s, blijkt uit nieuw bewijs dat de impact van de meteoriet gigantische vulkanische activiteit heeft veroorzaakt. Wat de kansen van de dinosaurussen nog verder verkleinden.
Lees ook: Rusland wil DNA van elk wezen op aarde
De nieuwe metingen die zijn verricht voor deze studie, zijn de meest precieze studies tot nu toe. Deze metingen hebben uitgewezen dat er een dramatische toename in vulkanische activiteit was van de Deccan vulkanen binnen de 50.000 jaar rondom de inslag. Om beter te begrijpen hoe en wanneer de activiteit toenam, heeft Paul Renne gebruik gemaakt van hoge-resolutie argon dateringen van lokale mineralen. De data uit deze dateringen werd gecombineerd met de rotslagen, wat vervolgens uit heeft gewezen dat een aantal onderdelen van deze vulkanen al actief waren voordat de meteoriet insloeg.
Meer magma!
Na de inslag van de meteoriet komt het mooiste van het onderzoek, want in eerste instantie waren de vulkanen erg druk met spugen maar was het magma volume erg laag. De inslag heeft dat omgedraaid, namelijk weinig spugen maar met ontzettend veel lava. Dit heeft ongeveer 500.000 jaar aangehouden na het uitsterven van de dino’s, wat overeenkomt met het tijdspad tussen het uitsterven en het herstel van het maritieme ecosysteem.
De complete studie komt uit in het tijdschrift Science.