Facebook heeft recentelijk de 360 graden video functionaliteit uitgerold op het netwerk. De gemiddelde gebruiker zal er nog niet heel veel te zien krijgen op zijn tijdlijn. Facebook legt nu uit hoe de video’s worden gemaakt.
Oculus Rift
Vorige maand werd 360 graden video formaat uitgerold, met oog op de naderende Oculus Rift. In deze video’s is het mogelijk om te klikken en slepen om te bepalen wat jij wilt zien. Aangezien het nog tot het eerste kwartaal van 2016 duurt voordat de Oculus ook daadwerkelijk te verkrijgen is voor de consument kun je nu alleen nog volop van deze video’s genieten als je één van de gelukkige developers bent die het apparaat eerder heeft mogen ontvangen, of met één van de alternatieven.
Hoe werkt het?
Maar goed, ter zake. Hoe werkt het nou eigenlijk, dat 360 graden video kijken? Om de video’s zo ‘beeldvullend’ te maken als dat 360 graden video is, worden de frames per stuk in zes vierkanten verdeeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek dat ‘cube mapping’ wordt genoemd. Deze vierkanten sluiten aan elkaar aan en vormen samen weer het volledige frame. Dit is geen nieuwe techniek en wordt al vaak gebruikt voor computer graphics. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Vervolgens wordt deze ‘cube map’ in een bol geplaatst met 6 vlakken, hierbij worden de frames zo geplaatst dat het volledige vlak gevuld is en dat alle vierkanten op de juiste plek staan uiteraard. Nu is er een bol gevormd waar de hele binnenkant is gevuld met beelden van het frame, waar de kijker als het ware midden in zit.
Bestandsgrootte
Naast dat het maken van zo’n video een hoop rekenkracht kost voor een computer kost het ook erg veel schijfruimte. De 360 graden video’s worden geschoten in 4K kwaliteit of hoger, waardoor het al gauw neerkomt op 50Mb aan data per seconde en 22GB per uur videomateriaal. Daar bovenop is er nog de optie tot 3D 360 graden video, om het makkelijk te houden. Deze variant kost nog twee keer zoveel data en kost dus 44GB per uur videomateriaal.
Dat is veel data voor een relatief kleine hoeveelheid videomateriaal, maar de makers van de video’s willen niet teveel toegeven in de kwaliteit van de video’s. Zeker als de video’s gezien gaan worden op de komende Oculus Rift is het van groot belang dat de beelden wel scherp zijn.
Zo, nu dat duidelijk is kun je jouw nieuwe Vine ook in 360 graden gaan opnemen.