Steve Jobs was een genie, maar niet altijd een erg aardige vent. Mensen zullen hem op deze manier herinneren, oftewel om zijn genialiteit maar ook zijn onaardige karakter van tijd tot tijd, aldus mede-oprichter van Apple Steve Wozniak.
“Ik denk dat Steve de geschiedenis ingaat als één van de grote technische leiders van onze tijd, een beetje als Edison“, verteld Wozniak (het technische brein achter Apple) in een korte video van Universal Pictures. Universal Pictures werkt hard aan de nieuwe “Steve Jobs” film. Verder stip Wozniak aan dat “hij ook herinnerd zal worden voor zijn negatieve personaliteit en dat zal altijd aan zijn genialiteit gelinkt worden. Maar hij heeft ons ook de toekomst laten zien en ervaren. Iedereen die het toen zag zou hem volgen.”
Geen biopic
De nieuwe film “Steve Jobs” is een portret (geen foto) van de man die druk bezig was met het beschikbaar maken van computers voor iedereen. Afgelopen week is de film van start gegaan in New York en Los Angeles en de komende weken zal deze film wereldwijd te zien zijn. Het scenario is geschreven door Aaron Sorkin (bekend van ‘The Social Network’) en de directie is gedaan door Danny Boyle (Slumdog Millionaire).
Sorking heeft al vaker gezegd dat hij absoluut geen biopic wilde maken die enkel Jobs zou volgen van geboorte tot aan zijn graf. In plaats daarvan ligt de focus van de film op drie mijlpalen/productpresentaties in het leven van Steve Jobs. Denk hierbij aan de presentatie van de eerste Macintosh computer (1984), de introductie van de NeXT computer (1988) en natuurlijk de lancering van de iMac (1998). Deze gebeurtenissen worden samengeknoopt rondom het emotionele verhaal tussen Jobs en zijn oudste dochter Lisa Brennan-Jobs, waarvan Steve in eerste instantie ontkende de vader te zijn.
Vaak oneens
Een ander belangrijk thema van de film is de relatie die Jobs had met zijn medewerkers, waaronder Wozniak. Woz en Jobs waren goeie vrienden al voordat ze een bedrijf gingen starten, toch waren ze het vaak oneens. Een bekend voorbeeld is dat Jobs weigerde aandelenopties te geven aan medewerkers die al lang bij het bedrijf werkzaam waren. Uiteindelijk heeft Wozniak deze medewerkers een deel van zijn eigen aandelen gegeven (ongeveer 10 miljoen dollar aan aandelen), omdat hij vond dat hij op die manier deed ‘wat juist was‘. Dit heeft hij bevestigd in een Google+ post over de “Steve Jobs”-film uit 2013 met Ashton Kutcher. Een film waar Wozniak veel kritiek op had.
“Ik denk vaak aan een kant van Steve Jobs die bijna niemand kent en ik noem het Steve Jobs Zero. Steve Jobs Zero was de Steve Jobs voordat we Apple opgestart hebben. De mooie tijden die we hadden, de grappen die we uithaalden en het samen lachen. Hij heeft zijn nalatenschap behoorlijk gemanipuleerd“, Steve Jobs (in de onderstaande clip)
Wat doe jij eigenlijk?
In een verzonnen scene van de nieuwe film vraagt Wozniak (gespeeld door Seth Rogen) aan Steve Jobs (gespeeld door Michael Fassbender) wat hij denkt dat hij aan het doen is. “Je bent geen ingenieur en geen designer. Je kan nog geen spijker raken met een hamer. Ik heb de printplaat gemaakt en het grafische interface is gestolen. Hoe kan het dan dat ik 10 keer per dag lees ‘Steve Jobs is een genie’. Wat doe jij eigenlijk?”
Waarop Jobs reageerde met “Muzikanten bespelen hun instrumenten. Ik bespeel het orkest.”
Ondanks dat deze scene niet echt heeft plaatsgevonden, laat het precies de Jobs zien zoals Wozniak hem kende. “Boven alles wilde Jobs vooral bekend staan als het genie achter alles”, sluit Wozniak af.