Wie houdt er nu niet van Pixar, de studio die steevast meesterwerken aflevert waar iedereen van kan genieten? Denk aan Finding Nemo, Toy Story, en vele andere animatie-pareltjes. Pixar is bij iedereen wel bekend, maar toch zijn er veel dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de legendarische studio!
Zonder Howard the Duck en Steve Jobs had Pixar niet bestaan
George Lucas kwam in de jaren tachtig met Howard the Duck, een totaal geflopt misbaksel gebaseerd op het gelijknamige en vrij onbekende comics-personage. Recent kwam de asociale eend weer volop in het nieuws doordat hij verscheen in de credits van Guardians of the Galaxy. Maar wist je ook dat Pixar bestaat dankzij die flop?
Pixar was origineel deel van Lucasfilm, en werkte met Industrial Light & Magic aan de special effects van bijvoorbeeld Star Trek II: The Wrath Of Khan. Maar helaas werd Pixar door Lucas verkocht dankzij het einde van de Star Wars-films, de scheiding van George Lucas, en de geflopte film. Gelukkig werd het deel dat nu Pixar heet overgekocht door niemand minder dan Steve Jobs, die de studio over nam voor slechts vijf miljoen dollar in 1986. Slechts negen jaar later kwam de eerste mega-hit van Pixar uit: Toy Story.
Pixar maakte computers
In de negen jaar voordat Toy Story uit kwam maakte Pixar computers, en geen films. Steve Jobs kocht de studio met de bedoeling om de “Pixar Image Computer” te ontwerpen, een systeem waarmee afbeeldingen gemaakt en bewerkt konden worden. Steve Jobs was van plan om de computers te verkopen aan overheden en ziekenhuizen. Ook Walt Disney Studios was een klant. Helaas viel de belangstelling voor de computers erg tegen, en ging Pixar bijna failliet. Werknemer John Lasseter redde het bedrijf door met de computers van Pixar korte reclames te maken voor bedrijven, en slechts een paar jaar later sloot Pixar een deal met Walt Disney Studios om voor $26 miljoen drie animatie-films te gaan maken. Diezelfde John Lasseter werd eerder bij Disney ontslagen omdat zijn animatie-ideeën niet zouden werken, omdat getekende films veel beter zijn. Nu is hij Chief Creative Officer bij Pixar Studios, overgekocht door Disney voor zeven miljard.
Toy Story 2 was bijna verloren door een foutje
In 1998 maakte een werknemer van Pixar de grootste fout van zijn leven: hij verwijderde per ongeluk het grootste deel van Toy Story 2, de film die op dat moment in ontwikkeling was. Hij voerde per ongeluk een verkeerd commando uit op de computers van de studio, waardoor 90% van de film verloren was. Een paar uur lang leek het alsof ze helemaal opnieuw moesten beginnen, tot ze beseften dat een zwangere werkneemster een kopie mee naar huis had genomen om daar verder te werken. Gelukkig was de film dus nog maar net gered, maar stel je even het gevoel voor dat het project verloren is waarmee honderden miljoenen dollars mee verdiend kunnen worden!
Lees ook: Disney, de temmers van het licht
Werknemers van Pixar animeren slechts drie minuten per jaar
Het animeren van de prachtige beelden die in Pixar-films verschijnen is natuurlijk enorm lastig werk, en het vergt veel geduld. Heb je er wel eens van gedroomd om te gaan werken bij Pixar? Houd er dan wel rekening mee dat je het hele jaar tegen dezelfde korte scene aan kijkt, want volgens de documentaire “The Pixar Story” is een gemiddelde werknemer van Pixar gemiddeld verantwoordelijk voor drie geanimeerde minuten per jaar. Per week ben je als werknemer tientallen uren bezig met slechts een paar seconden film.
Vrijwel alle grote films werden tijdens één lunch bedacht
Heb je wel eens het gevoel dat je niet productief genoeg bent? Dan kan je dit feitje maar beter overslaan, want dan voel je je nog erger als je dit leest: Pixar kwam met de ideen voor A Bug’s Life, Monsters Inc., Finding Nemo en Wall-E in één lunchpauze. Ja dat lees je goed, al die kaskrakers werden bedacht tijdens één lekker broodje in een café. Het gebeurde in 1994, terwijl Toy Story in productie was, en John Lasseter, Andrew Stanton, Pete Docter en Joe Ranft samenkwamen om te brainstormen. Alle films werden op een aantal servetten uitgedacht, terwijl bijvoorbeeld Wall-E meer dan tien jaar later pas gemaakt zou worden. Het café waar dat gebeurde, The Hidden City Café, kreeg verschillende cameos in de films van Pixar.