Kun jij ook vaak je spullen niet vinden terwijl ze vaak letterlijk voor je neus liggen, of ben je simpelweg vaak afgeleid? Het kan weleens zijn dat jij een genie bent.
Psychologisch onderzoek toont aan dat dit soort eigenschappen vaak samen gaan met een hoog intelligentie niveau. Doordat er zoveel ideeën opkomen in het brein van een creatief persoon worden de praktische zaken aan de kant geschoven, de prioriteit wordt dus verlegd. Eigenlijk houdt een brein zoals dat meer ballen in de lucht door al deze ideeën te onthouden en werkt het daarom ook harder dan het brein van een ‘normaal’ iemand. Dit wordt onder meer beschreven in een artikel van TIME.
Theorie
De theorie erachter is dat door de vele ideeën die rondzweven in het hoofd van een creatieveling deze onderling moeten strijden voor ‘aandacht’. Hierdoor wint uiteindelijk het beste idee, terwijl als de focus maar op één idee zou liggen, dit wellicht minder innoverend kan zijn.
Multitasken
Het boek van Steven Johnson, Where Good Ideas Come From: The Natural History of Innovation, dat gebaseerd is op een neurowetenschappelijk onderzoek van Robert Thatcher, beschrijft hoe het hebben van veel verschillende hobby’s kan leiden tot creatieve doorbraken. “In een langzame multitask modus krijgt één project altijd het grootste podium voor meerdere uren of dagen, terwijl andere projecten op de achtergrond door blijven draaien. Die cognitieve overlapping zorgt ervoor dat deze modus zo innovatief werkt. Het huidige project kan gebruik maken van de projecten op de achtergrond en hierdoor ontstaan er nieuwe verbindingen.”
Lees ook: Hersenen toch in staat om te multitasken volgens nieuw onderzoek
Dagdromen
Johnson is daarnaast van mening dat mensen die vaak afgeleid zijn beter in staat zijn goede en creatieve oplossingen te bedenken. Dagdromen stelt een deel van het brein ook in staat zich te concentreren op een probleem, terwijl een ander deel bezig is met het verwerken van nieuwe informatie, waardoor er nieuwe connecties ontstaan.
Het is dus belangrijk om het niet te forceren dat je maar één onderwerp per keer denkt, dat kan je weleens briljante ideeën kosten.