De deeltjesversneller in Zwiterland, de Large Hadron Collider (LHC) heeft een lengte van ruim 25 kilometer. Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dan China hun eigen deeltjesversneller willen maken die maar liefst tweemaal zo lang moet worden dan de LHC.
Higgs boson
De Chinezen hebben eind van dit jaar naar alle waarschijnlijkheid het definitieve plan liggen voor de bouw, dat in 2020 zal gaan beginnen. Met de enorme deeltjesversneller willen zij op zoek naar het Higgs boson, waarvan wordt gedacht dat het één van de bouwstenen van het universum is.
Het idee achter de nieuwe geplande deeltjesversneller is hetzelfde als dat van de Large Hadron Collider, maar door de omvang van de baan zal het met botsen van deeltjes met veel meer energie gebeuren, zeven keer meer om precies te zijn. De verwachting is dat de nieuwe baan dan ook miljoenen Higgs deeltjes zal gaan produceren, zo is te lezen in het nieuwsbericht van The Guardian.
“De Large Hadron Collider bereikt zijn limiet wat betreft energieniveau, het is niet mogelijk om het niveau nog veel te verhogen in de bestaande faciliteit.”, aldus één van de wetenschappers die betrokken is bij het Chinese project tegen over China Daily.
Lees ook: Opgestarte deeltjesversneller verbreekt opnieuw records
CERN
De Chinese baan zal geen afgesloten project worden en er zullen dan ook wetenschappers van over de hele wereld aan mee werken om het tot een succes te maken.
De wetenschappers van CERN laten het er echter niet bij zitten. De organisatie die verantwoordelijk is voor de LHC wil namelijk verbeteringen toepassen aan de bestaande deeltjesversneller. Dat project zou klaar moeten zijn in 2025. In het pakket van verbeteringen zit onder andere een aanpassing zodat de baan in plaats van 13 tera-elektronvolt maar liefst 100 TeV aan kan.