Van alle wezens op Aarde kunnen er geen zo janken als wij. Andere dieren zoals olifanten, gorilla’s en zoutwater krokodillen zijn wel in staat tranen te produceren. Maar wat is de reden hiervoor?
Er zijn onderzoeken gedaan met betrekking tot het wel of niet kunnen uitdrukken van emoties bij andere zoogdieren zoals gorilla’s en olifanten. De meningen verschillen hier nog altijd over. Sommige wetenschappers zeggen dat het uiten van emotie iets is wat alleen de mens kan, waardoor er dus eigenlijk wordt gezegd dat dieren geen gevoel hebben. Tegenwoordig overstemt het geluid dat sommige dieren wel degelijk hun emoties kunnen uiten, maar alsnog niet op de manier waarop wij dat kunnen, met een goede hoeveelheid snot en tranen.
Maar waarom kunnen mensen dat wel?
Er zijn wetenschappers die geloven dat huilen een manier is voor de mens om relaties te bouwen en strategisch gezien een conflict met andere te sussen. Andere dieren gebruiken het traanvocht alleen voor andere toepassingen zoals het schoonhouden van de ogen.
Hoe meer een soort in staat is pijn bij anderen te herkennen en elkaar te steunen hoe groter de kans op overleving. Het kunnen herkennen van het mentale welzijn van anderen is van essentieel belang om relaties te bouwen en te onderhouden volgens verschillende wetenschappers, hierdoor kun je iemand namelijk te hulp schieten, wat de relatie versterkt.
Lichamelijke voordelen
In het boek “Curious Behavior: Yawning, Laughing, Hiccupping, and Beyond“, geschreven door Robert R. Provine, vertelt de psychologie professor over de redenen waarom mensen huilen. Één van deze redenen die in het boek wordt beschreven is de helende werking dat tranen hebben op de ogen.
“Niet emotionele, helende tranen sturen normaal gesproken een signaal van trauma aan de ogen”, aldus een stuk uit het boek, “Dit signaal is geëvolueerd tot een teken van zowel emotionele als psychische nood.”
Volgens Dr. Judith Orloff, een Assistant Klinische hoogleraar psychiatrie aan de UCLA zijn er drie soorten tranen, tranen die voortkomen uit een reflex, doorlopende tranen en emotionele tranen. Reflex tranen komen voor bij irritatie van de ogen door bijvoorbeeld een stofje of rook. Doorlopende tranen zijn de tranen die onze ogen door de dag heen vochtig houden, deze tranen zorgen ook dat de neus niet te droog wordt en houdt bacteriën buiten de deur. Emotionele tranen spreken voor zich, maar deze komen voor bij het huilen door verdriet.
Huilen is dus deels een instrument van ons overlevingsmechanisme, al zijn er veel mensen die het liever inhouden om zo schaamte te voorkomen.