Bij sciencefiction vragen veel mensen zich af of het allemaal echt zou kunnen wat er in de boeken of films gebeurd. Als we denken aan warp speed uit Star Trek blijven we stilletjes hopen dat die dag zou komen, maar weten we ook dat het nog wel even kan duren. Er zijn ook hedendaagse uitvindingen die het al wel zo ver hebben geschopt terwijl deze hersenspinsels ooit eerst door iemand op papier zijn gezet.
Hieronder staat een lijstje van vijf sciencefiction uitvindingen die zijn gerealiseerd.
Stroomstootwapens
In 1911 verscheen het boek ‘Tom Swift and his electric rifle’, geschreven door Edward Stratemeyer. Meneer Stratemeyer was schrijver van sciencefiction boeken die zeer populair waren onder kinderen.
De titel van het boek zegt al genoeg, hierin werd de inspiratie geleverd voor het creëren van het eerste stroomstootwapen. In 1974 was het dan zover, Jack Cover, natuurkundige bij de NASA, maakte het eerste model dat bestond uit twee elektroden, darts en buskruit. Vandaag de dag wordt er een gecomprimeerde stikstof lading gebruikt om het projectiel weg te schieten.
De hedendaagse duikboot
Jules Verne is een bekende naam in de scienceficion scene. Ook hij heeft een voorspellingen gedaan die in de toekomst werkelijkheid werd. Één daarvan is de duikboot. Jules Verne beschreef deze al in 1870 in zijn boek ‘Twenty thousand leagues under the sea’.
Dit idee beschreef een onderzeeër die de werkte in de open oceaan, een concept dat werd uit gewerkt in in 1898 door de Amerikaanse mechanische ingenieur Simon Lake. Zijn fascinatie voor reizen onder water was tot leven gekomen door het boek van Jules Verne. Na de succesvolle eerste tocht van de onderzeeër die Simon Lake had gemaakt, werd hij gefeliciteerd door de schrijver zelf.
Bionische ledematen
De sciencefiction schrijver Martin Caidin had iets met personages die over een bionisch ledemaat beschikte. Dit concept werd veel later, in 2013 voor het eerst functioneel toegepast.
Het ledemaat was dan wel dusdanig functioneel dat deze reageerde op de gedachten van de gebruiker.
Zonne energie
Uit het boek ‘Ralph 124C 41+’ van Hugo Gernsback, geschreven in 1911, komt niet alleen de inspiratie voor de videotelefoon, radar en films met geluid, maar ook het concept van zonne energie.
In het boek wordt maar liefst 67 jaar voor zijn tijd de eerste rekenmachine op zonne energie geïntroduceerd. De eerste rekenmachines die dit ook konden werden pas in 1978 vrijgegeven.
Mobiele telefoons
De mobiele telefoon maakt zijn opwachting voor het eerst in het boek ‘Space Cadet’ van Robert A. Heinlein uit 1948. De telefoon in dit boek had dan maar een kort bereik, maar alsnog werd het idee 25 jaar eerder geopperd dan Motorola haar eerste model op de markt bracht.