Het combineren van planten en elektronica is een tak van wetenschap dat al sinds de jaren 90 van afgelopen eeuw wordt onderzocht. Een nieuwe groep onderzoekers is er in geslaagd om het vaatstelsel van rozen te gebruiken om de basis van een elektronisch circuit te maken aan de binnenzijde van de plant.
De onderzoekers gebruikte voornamelijk de xyleem, bladeren en de aderen van de plant om het circuit op te zetten. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Science Advances.
Lees ook: Kunstmatig blad produceert zuurstof door fotosynthese
Polymeer
Om het geheel te verwezenlijken heeft het team lang gezocht naar een werkende synthetische polymeer dat succesvol de elektrische stroming binnenin de plant kan leiden. Na vele mislukte pogingen vond het team het polymeer dat zij zochten. Het nieuwe polymeer was is staat draden tot 10 centimeter lang te creëren in het xyleem van de plant. Het xyleem bestaat uit weefsel dat verantwoordelijk is voor de verplaatsing van water en voedingsstoffen door de plant heen. Het polymeer zat deze functie niet in de weg, waardoor de plant in leven bleef.
Groene stroom
Deze draden zijn tot nu toe alleen nog gebruikt in de bladeren van de planten, maar gezien de techniek verwachten de onderzoekers dat ze nog veel verder kunnen gaan. “Nu kunnen we gaan praten over stroom-planten, we kunnen sensors in planten plaatsen en energie gebruiken dat is opgewekt in het bladgroen, we kunnen groene antennes maken, of nieuwe materialen produceren.”, aldus Magnus Berggren, hoofd van het onderzoek, tegenover Motherboard. Planten zouden volgens Berggren gebruikt kunnen gaan worden voor de winning en opslag van energie. Dit is mogelijk zonder dat de plant hiervoor hoeft dood te gaan.
Het is nog vroeg voor deze nieuwe werkende techniek, maar de onderzoekers stemmen zich uiterst tevreden met het behaalde resultaat en zijn erg hoopvol over wat de toekomst zal brengen.