Ga jij gewoon naar je werk of school als je ziek bent in plaats van thuis te blijven om beter te worden? Dat zegt een hoop over wat voor soort persoon je bent en wat voor gevoel je hebt bij school of werk volgens de wetenschap.
Een groep onderzoekers van de Universiteit van East Anglia in Verenigd Koninkrijk en de Gary Johns of Concordia Universiteit in Canada onder leiding van dr. Mariella Miraglia hebben onderzoek gedaan naar waarom sommige mensen zelfs aanwezig zijn als ze ziek zijn, al stellen ze daarmee hun collega’s ook bloot aan de ziektekiemen.
Meta-analyse
Om dit te onderzoeken hebben zij een meta-analyse gedaan, hierbij worden meerdere verschillende onderzoeken over één onderwerp samengevoegd om een completere conclusie te verkrijgen. Dat komt doordat er veel meer gegevens worden gebruikt bij een meta-analyse dan bij een enkel onderzoek. Door het samenbrengen van de data bij dit onderzoek kwamen de onderzoekers op maar liefst 175,000 deelnemers uit die hebben meegewerkt aan 61 verschillende onderzoeken.
Om de data te toetsen op geschiktheid heeft Dr. Miraglia een handige statistische manier bedacht waardoor de onderzoekers de drang naar aanwezigheid gemakkelijk konden identificeren. Allereerst keken de onderzoekers naar de meest voorname oorzaken van de drang, vervolgens keken zij ook naar de karakter eigenschappen die er het meest mee geassocieerd kunnen worden.
De onderzoekers kwamen erachter dat de punten zoals een algemene slechte gezondheid, verhoogde werkstress, gebrek aan werk- en persoonlijke middelen, baanonzekerheid, negatieve relationele ervaringen en een positieve houding het meest geassocieerd kunnen worden met de drang naar aanwezigheid. Het lijkt erop dat als men bang is iets kwijt te raken wat men niet kan permiteren zij sneller geneigd zijn toch te gaan werken of naar school te gaan bij ziekte. Daarnaast lijkt het er ook op dat mensen die hun baan/opleiding zo leuk vinden dat ook zij geen dag willen missen.
Negatief effect
Wat de reden ook is, het heeft een negatief effect op zowel de persoon zelf als de werkplek. Het heeft namelijk een negatief effect op productiviteit en werkhouding, wat vervolgens door kan slaan op collega’s. De verloren hoeveelheid productiviteit komt volgens het onderzoek zelfs neer op drie keer zoveel als wanneer een werknemer gewoon thuis blijft om aan te sterken.
Volgens de onderzoekers is de oplossing voor dit probleem redelijk voor de hand liggend, het verminderen van werkstress waardoor mensen zich minder verplicht voelen om te komen werken ondanks een verminderde fysieke gesteldheid.