De deeltjesversneller van CERN in Zwitserland is er in geslaagd de eerste momenten van het universum te recreëren en dat ook nog zonder het maken van een zwart gat. De huidige bevindingen van de Large Hadron Collider tasten in het onbekende en wie weet wat er nog allemaal kan volgen.
De deeltjesversneller heeft met een botsing op de vroege ochtend van 17 november jl. een nieuw record gehaald wat betreft de energie die vrijkwam bij de knal. Er kwam tweemaal zoveel energie vrij als bij eerdere botsingen, namelijk 1045 biljoen elektronvolt. In perspectief, het bereikte zelfs een kwart van de hitte dat te vinden is in de kern van de zon.
Lees ook: Opgestarte deeltjesversneller verbreekt opnieuw records
Ionen
De botsing tussen de positief geladen loodionen, ionen die gestript zijn van negatief geladen elektronen resulteerde naast het vrijkomen van een enorme hoeveelheid energie ook in het creëren van een hoopje oerdeeltjes. In de beginfase van ons universum was materie een zeer warm en dichte medium dat overeenkwam met de deeltjes (genaamd quarks en gluonen) die de deeltjesversneller dit keer heeft gemaakt, dat is althans de theorie van de onderzoekers. Tegenwoordig, in het ‘koude’ universum zorgen deze gluonen ervoor dat quarks bij elkaar blijven om protonen en neutronen te vormen, wat samen vervolgens weer materie maakt.
Lees ook: Zwitserse deeltjesversneller krijgt Chinese concurrentie
Deze deeltjes zullen verder onderzocht moeten worden om beter te begrijpen hoe deze deeltjes precies tot stand zijn gekomen en hoe deze informatie verder onderzoek kan helpen. Het verder verhogen van de energie van de deeltjes op het moment van impact zorgt ervoor dat er meer van dit soort deeltjes gemaakt zullen worden.